Nieuwe nanodeeltjes leveren medicijnen af in bloedvaten van een tumor

Om te groeien hebben tumoren hun eigen bloedvatenstelsel nodig. Kleine stukjes RNA (siRNAs) kunnen genen in bloedvaten die betrokken zijn bij de vorming van nieuwe vaten uitschakelen, maar daarvoor moeten ze eerst wel in de cellen van de bloedvaten worden afgeleverd. Pieter Vader beschrijft in zijn proefschrift de ontwikkeling van twee verschillende afleversystemen.

De promovendus maakte een polymeer dat siRNA kan verpakken tot nanodeeltjes en daarmee het siRNA beschermt tegen afbraak in het lichaam en ook in cellen af kan leveren.

Hij laat hierbij zien dat met dit systeem actieve genen in celculturen kunnen worden uitgeschakeld. Verder ontwikkelde hij vetbolletjes die hetzelfde doen, maar bovendien een ‘antenne’ meedragen die specifiek herkend wordt door de cellen van bloedvaten in tumoren, wat uiteindelijk leidt tot opname van de bolletjes door deze cellen.

Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of deze systemen ook in het lichaam hun werking uitoefenen en of dit uiteindelijk kan leiden tot betere kankertherapie.

Promotiegegevens
Promovendus: Pieter Vader
Faculteit: Faculteit Bètawetenschappen
Proefschrift: Delivery systems for siRNA: Towards targeted inhibition of tumor angiogenesis
Promotor 1: Prof. dr. G. Storm
Promotor 2: Prof. dr. J.F.J. Engbersen
Copromotor 1: Dr. R.M. Schiffelers
Datum en tijd: 23/1/2012 12:45
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie