Nieuwe milieuvriendelijk bio-houtlijm goedkoop en goed houdbaar

De op dit moment in de handel verkrijgbare houtlijmen zijn voornamelijk gebaseerd op formaldehyde bevattende harsen. Bij de productie, en ook later bij het gebruik, komt het formaldehyde vrij. Dat is schadelijk voor het milieu en bovendien wordt formaldehyde ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Ook de hoge olieprijzen en de trend om petrochemische producten te vervangen stimuleren de ontwikkeling van milieuvriendelijke houtlijmen.

Biomassa en andere natuurlijke grondstoffen kunnen dienen als interessante bouwstenen voor de bereiding van goedkope, bio-degradeerbare en hernieuwbare componenten in houtlijm. Bekende voorbeelden zijn het gebruik van eiwitten zoals caseïne en bepaalde koolhydraten. Deze houtlijmen hebben echter een aantal nadelen ten opzichte van conventionele houtlijmen zoals een lagere sterkte, lage waterresistentie en gevoeligheid voor biologische afbraak. Recent zijn nieuwe houtlijmen ontwikkeld op basis van formaldehyde-vrije polyketonen. De lijmen worden gebruikt als wateremulsies. Ook aan deze houtlijmen zijn echter nadelen verbonden zoals een lage flexibiliteit en de beperkte commerciële verkrijgbaarheid van polyketonen.

Promovenda Asal Hamarneh voegde eiwitten uit soja en de jatropha-noot (Jatropha curcas L.) toe aan het basisrecept van deze lijmen. Alle nieuwe producten voldeden aan de Europese Standaard (EN-314) voor houtlijmen. De belangrijkste voordelen zijn de lagere kosten en de verbeterde emulsie-stabiliteit.

Asal Hamarneh (Jordanië, 1980) studeerde natuurwetenschappen aan de RUG. Ze voerde het onderzoek uit bij de afdeling Technische Scheikunde. Na afronding van het onderzoek is zij gaan werken bij DSM resins.

Promotie:

– Datum: 21 juni 2010
– Promotie: mw. A.I.M. Hamarneh, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
– Proefschrift: Novel wood adhesives from bio-based materials and polyketones
– Promotor(s): prof.dr. F. Pichioni, prof.dr.ir. H.J. Heeres
– Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

2 gedachten over “Nieuwe milieuvriendelijk bio-houtlijm goedkoop en goed houdbaar”

  1. Weet iemand of en waar deze houtlijm verkrijgbaar is? Ik ben voor mijn afstuderen bezig met een serie stoelen uit gerecycled papier en houtlijm.

    Groeten,

    Gert-Jan

    Beantwoorden
  2. Op een andere site stond vermeld dat het nog nergens in winkels te koop is omdat een belangrijk bestandsdeel van de lijm commercieel nog niet op grote schaal verkrijgbaar is.

    Beantwoorden

Plaats een reactie