Nieuwe middelen tegen onvruchtbaarheid

In haar proefschrift presenteert Bernadette Mannaerts een overzicht van het klinische onderzoek dat uiteindelijk geleid heeft tot de succesvolle registratie van drie geneesmiddelen voor de behandeling van onvruchtbaarheid.

Het betreft de volgende geneesmiddelen; follitropin-b (humaan follikelstimulerend hormoon (rFSH), ganirelix (een Gonadotrofine Releasing Hormoon (GnRH) antagonist) en corifollitropin alfa (een gonadotrofine met langdurige follikelstimulerende activiteit).

Het eerste geneesmiddel, follitropin-b, is een hormoon dat wordt geproduceerd met behulp van recombinant-DNA-technologie en een of meerdere eicellen tot rijping kan brengen. Het rFSH verving het urinaire FSH dat gezuiverd wordt uit de urine van postmenopausale vrouwen.

De GnRH-antagonist ganirelix is een decapeptide dat vanwege zijn unieke werkingsmechanisme een nieuw en kort behandelingsprotocol introduceerde dat de voorbehandeling van IVF-patiënten overbodig maakt en het aantal injecties aanzienlijk verminderd.

Ten slotte werd door de ontwikkeling van het recombinante corifollitropin alfa, de behandeling van IVF-patiënten nog verder vereenvoudigd omdat een injectie corifollitropin alfa de eerste 7 dagelijkse (r)FSH-injecties vervangd gedurende de ovariële stimulatie voorafgaand aan IVF.

De ontwikkeling van deze vruchtbaarheidshormonen heeft de hormonale behandeling van IVF-patiënten drastisch veranderd van langduring en gecompliceerd naar kort en simpel.

Promovendus: Bernadette Mannaerts; Proefschrift: Innovative drug development for infertility therapy; Promotor 1: Prof. dr. B. Fauser; Promotor 2: Prof. dr. P. Devroey; Datum: 6 mei 2013.

Plaats een reactie