Groente en fruit worden gezien als gezond, maar waarom ze zo gezond zijn voor mensen is niet duidelijk. Onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research beschrijven in het tijdschrift Food & Function een methode waarmee de gezondheidseffecten van groente en fruit – als heel product – zijn onderzocht. De methode is ook bruikbaar om afgeleide producten, bijvoorbeeld soep of sap, te analyseren.
Onderzoek naar gezondheid van voedsel is vaak gericht op de gezondheidseffecten van afzonderlijke stoffen, waarbij vitamine C de bekendste is. Deze benadering houdt echter geen rekening met de effecten die een heel product veroorzaken. Mensen eten tenslotte geen afzonderlijke stofjes, maar eten bijvoorbeeld een appel of tomaat. Robert Vreeburg, onderzoeker bij Food & Biobased Research: “Het geheel is meer dan de som der delen. Je kan je voorstellen dat wanneer je een appel eet waarin bijvoorbeeld een vorm van quercetine* zit, deze stof anders kan worden opgenomen dan wanneer je quercetine in pilvorm slikt. Een appel bevat namelijk ook veel vezels die de opname kunnen beïnvloeden. Met deze onderzoeksmethode kun je dus hele producten testen in plaats van losse deeltjes”.
Het nieuwe systeem maakt gebruik van opgekweekte humane darmcellen die een paar uur aan een ruw extract van groente en fruit worden blootgesteld. Het extract kan van te voren ook nog worden blootgesteld aan omstandigheden die in de maag voorkomen. De eerste resultaten laten bijvoorbeeld een effect van appel op de doorlaatbaarheid van de darmwand zien, en het stimulerende effect van broccoli op het detoxificatie-systeem.
Verschillende producten kunnen met dit systeem op snelle en eenvoudige wijze getest en vergeleken worden. Daarna kunnen de bevindingen worden gecontroleerd door middel van voedingsonderzoek bij mensen.
Artikel in Food & Function, 2011, volume 2, issue 2:
– Auteurs: Robert A.M. Vreeburg, Shanna Bastiaan-Net, Jurriaan J. Mes.
– Titel: Normalization genes for quantitative RT-PCR in differentiated Caco-2 cells used for food exposure studies.
– Running title: Investigating the effect of food on the gene expression of intestinal cells.
* Quercetine: een uit planten afkomstige flavonol.