Nieuwe mammograaf Röpcke-Zweers Ziekenhuis

Uitsluitend lovende woorden zijn er voor de nieuwe mammograaf die het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg eind juli in gebruik heeft genomen. Na een kleine en korte verbouwing met enig ongemak voor de gebruikers, zijn op 26 juli 2011 de eerste patiënten in Hardenberg onderzocht met de splinternieuwe mammograaf.

Radioloog Barend Koens en laboranten Erna Hesselink en Marga Jut bij de nieuwe mammograaf in Hardenberg ( Foto: Léon van der Brug, Saxenburgh Groep)

Dit is een apparaat waarmee afwijkingen in de borst in beeld gebracht kunnen worden. Met de mammograaf in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis is het bovendien mogelijk is om vacuümbiopten (met een naald in één keer weefsel opzuigen) te nemen. Met de oude apparatuur kon dit niet. Het scheelt de patiënt een afspraak en rit naar een ander ziekenhuis. “Dat levert de patiënt veel tijdwinst op,” geeft Janet Owen aan, leidinggevende van de afdeling radiologie.

Voordelen patiënt
Dat is niet het enige voordeel voor de patiënt. “Het kwaliteitsniveau van de vorige mammograaf was hoog, maar nu hebben we een nog veel hogere beeldkwaliteit. Dat betekent, dat je kleinere afwijkingen nòg beter kunt opsporen. Doordat er een driedimensionale techniek wordt toegepast, kunnen de radiologen, als dat nodig is, veel beter en nauwkeuriger weefsel weghalen. Ze staan echt te stralen van trots. We zijn allemaal super tevreden.”

Janet Owen kan niet anders zijn dan enthousiast. Nòg een voordeel: de (röntgen-)straling van de nieuwe mammograaf is 50% lager. Bovendien is de kwaliteit van de mammograaf in Hardenberg vergelijkbaar met de apparatuur die gebruikt wordt bij de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, zodat de beelden uitstekend vergeleken kunnen worden.

Binnen 48 uur heeft de patiënt een foto gehad, heeft – indien nodig – een biopt plaatsgevonden en een gesprek met de chirurg en is een behandelplan vastgesteld.

Janet Owen durft te stellen, dat het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in deze regio de beste techniek in huis heeft op het gebied van mammadiagnostiek.

Plaats een reactie