Nieuwe loopband voor revalidatiezorg

0
580

Weer leren lopen na een beroerte, heupbreuk of amputatie kan een stuk functioneler met een nieuwe loopband. De zogeheten C-Mill is ontwikkeld door onderzoeker Melvyn Roerdink (Vrije Universiteit).

Het project Cimple vanuit het ZonMw programma Innovatie Revalidatie ontwikkelde praktische protocollen voor het gebruik van de C-Mill in de behandelpraktijk.

Losliggende stoeptegels, een bananenschil, plassen water. Dit zijn gevaarlijke situaties voor mensen die na een ongeval of operatie weer goed moeten leren lopen. Tot nu toe bestond er geen middel in de revalidatiepraktijk om het lopen in deze situaties systematisch te trainen. Dit betekende dat revaliderende patiënten lange tijd een hoger risico liepen om te vallen en daar ook een sterke angst voor voelden. Met een nieuwe loopband, de C-Mill, kunnen patiënten functionele stapaanpassingen wél veilig oefenen.

De C-Mill, die ontwikkeld werd met een Veni van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), maakt het mogelijk om het aanpassingsvermogen tijdens het lopen goed in kaart te brengen. Ook kunnen patiënten hun loopvaardigheid oefenen in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Het project Cimple ontwikkelde vanuit een subsidie van het Innovatieprogramma Revalidatie van ZonMw praktische protocollen, een handleiding en een scholingsprogramma voor het gebruik van de C-Mill in de behandelpraktijk. Ook waren definities nodig van groepen patiënten die in aanmerking komen voor C-Mill-therapie. De C-Mill is dankzij Cimple doorontwikkeld tot een volwaardig product dat voldoet aan de eisen en wensen die de behandelpraktijk daaraan stelt.