Nieuwe kliniek voor slachtoffers seksueel geweld in Gongo

De 100.000 euro die de wandelaars van de Nacht van de Vluchteling in september hebben opgehaald, wordt besteed aan een nieuwe kliniek voor slachtoffers van verkrachting in Congo. Dat is besloten in overleg met Dr. Denis Mukwege, oprichter en directeur van het Panzi Ziekenhuis in Bukavu.

Het verbeteren van de medische voorzieningen in het dorp Mulamba is al lange tijd een wens van Dr. Mukwege. De huidige gezondheidspost in het dorp is in slechte staat en niet berekend op de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt op 30 kilometer afstand en voor speciale zorg op gebied van seksueel geweld moeten vrouwen zelfs 80 kilometer lopen naar het Panzi Ziekenhuis. Als ze het ziekenhuis bereiken is hun gezondheid vaak nog verder verslechterd.

De nieuwe kliniek, die onder de verantwoordelijkheid van het Panzi Ziekenhuis valt, brengt daar verandering in. De inwoners in de regio rond Mulamba krijgen daarmee toegang tot goede medische zorg. Het Panzi Ziekenhuis zal speciale aandacht geven aan de overlevenden van seksueel geweld.

Denis Mukwege kondigde vorig jaar al aan zijn prijzengeld van de Van Heuven Goedhart-penning aan de uitbreiding en verbetering van de gezondheidszorg te willen besteden. Met de opbrengst van de Nacht van de Vluchteling 2010 is de nieuwe kliniek nu volledig gefinancierd. De bouw is volop in voorbereiding en begint in januari.

LET OP: De Nacht van de Vluchteling wordt in 2011 opnieuw georganiseerd, dit keer in de zomer (18-19 juni)

Plaats een reactie