Nieuwe inzichten over stotteren tijdens beurs op Wereld Stotterdag

Op zaterdag 22 oktober 2011, Wereld Stotterdag, organiseert de Nederlandse stottervereniging Demosthenes samen met de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS) een landelijke beurs met actuele informatie over stotteren.

Ongeveer 1 op de 100 mensen stottert. In Nederland hebben 175.000 mensen deze spraakstoornis. Het ondermijnt het zelfvertrouwen waardoor je juist nog meer gaat stotteren. Maar stotteren hoeft geen belemmering te vormen in je leven, je kunt er zelfs wereldberoemd mee worden! Acteurs als James Earl Jones (de stem van Darth Vader uit Star Wars), Nicole Kidman, Bruce Willis en Samuel L. Jackson stotteren. Bekende Nederlanders die stotteren zijn Herman Finkers, Erben Wennemars en Sanne Hans (de zangeres van Miss Montreal).

Het zichtbare en hoorbare gedeelte van stotteren is vaak maar het topje van de ijsberg. Onder water zit een enorme berg aan emoties; verlegenheid, schaamte, frustratie, angst, woede en schuldgevoel.

Over de genetische en medische aspecten van stotteren wordt steeds meer bekend.

Erfelijk
Uit studies met tweelingen of na adoptie weten we dat de erfelijke component van het stotteren zo’n 70% is. Na bestudering van een aantal families met veel personen die stotteren (PDS) zijn een aantal genen aangetoond, die zeer waarschijnlijk een grote rol bij het ontstaan van stotteren spelen. Nog lang niet alles is hiervan opgehelderd. Bert Bast, voorzitter van de Nederlandse Federatie Stotteren: “De overeenkomst van stotteren en de aanwezigheid van die genen is echt niet absoluut, maar het helpt nu al om een ander inzicht over stotteren te krijgen. De dooddoener: ‘het zit alleen tussen je oren’ heeft plotseling een andere betekenis gekregen.” Op de stotterbeurs wordt dit onderwerp besproken.

Een erfelijke component in stotteren wil niet zeggen dat therapie zinloos is. Stotterbehandelingen worden gegeven door logopedisten en stottertherapeuten. De behandeling begint vaak op jonge leeftijd, soms al bij kinderen van 3 ¿ jaar. Vroeg ingrijpen is belangrijk om het stotteren op te lossen en om verdere ontwikkeling te voorkomen. Tijdens de stotterbeurs bespreekt Dr. Marie-Christine Franken het effect van stottertherapie bij kinderen. Franken: “Momenteel loopt er een grote studie naar het verschil in effect tussen twee behandelmethodes voor stotterende kinderen die in Nederland veel worden gebruikt. We onderzoeken of de ene behandelmethode een beter resultaat heeft dan de andere.”

Beurs op Wereld Stotterdag, 22 oktober
Tijdens de beurs zijn er lezingen vanuit wetenschappelijke en alternatieve hoek, workshops en presentaties. Ook vertellen mensen die stotteren zelf hun eigen verhaal. Daarom is de beurs interessant voor iedereen die stottert, maar ook voor familieleden, therapeuten, wetenschappelijk onderzoekers, leerkrachten of journalisten.

De Stotterbeurs 2011 vindt plaats in centrum “dok Zuid” in Apeldoorn op 22 oktober 2011 (van 9:30 tot 15.00 uur), de toegang is gratis! Op de website www.stotterbeurs.nl staat het volledige programma met routebeschrijving.

1 gedachte over “Nieuwe inzichten over stotteren tijdens beurs op Wereld Stotterdag”

  1. Wereldstotterdag 2015: weer eens tijd om aandacht te vragen voor mensen die stotteren. Dit jaar is het thema nazorg. Veel stotteraars kennen periodes in hun leven dat ze, door stress of andere omstandigheden, weer erger gaan stotteren. Het zou fijn zijn als ze dan sneller weer geholpen worden. Zelfhulpgroepen kunnen hier een grote steun bij zijn. Maar ook kortstondige therapieën die degene weer op de juiste weg helpen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie