Nieuwe Influenza A (H1N1) verloopt mild

Het verloop van Nieuwe Influenza A (H1N1) lijkt mild en is tot nu toe vergelijkbaar met de normale seizoensgriep. Vanwege het milde karakter van de griep schrijven huisartsen vanaf volgende week niet meer standaard virusremmers voor als iemand griepklachten heeft. De werking van de virusremmers weegt niet altijd op tegen de bijwerkingen die kunnen ontstaan. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekend.

Hoger risico
Mensen met een verhoogd risico op complicaties als gevolg van de griep krijgen in ieder geval wel virusremmers. In andere gevallen bepaalt de huisarts of een patiënt wel of geen virusremmers nodig heeft.

De groepen mensen die volgens het RIVM een verhoogd risico hebben op complicaties zijn:

– vrouwen die minimaal 6 maanden zwanger zijn;
– kinderen jonger dan 2 jaar;
– mensen met een ernstige immuunstoornis;
– mensen die ieder jaar een oproep krijgen voor de griepprik.

Nog steeds geldt dat zij alleen met een recept van de huisarts bij de apotheek virusremmers kunnen krijgen.

Registratie en onderzoek
Vanaf volgende week worden nieuwe gevallen van Nieuwe Influenza A (H1N1) niet meer geregistreerd door huisartsen. Zij hoeven alleen nog mensen te melden die in het ziekenhuis worden opgenomen of overlijden als gevolg van de griep. Ook wordt er niet meer standaard laboratoriumonderzoek gedaan bij iedereen met griepverschijnselen.

Folder
Binnenkort ontvangt ieder huishouden in Nederland een folder van de overheid. Daarin wordt uitgelegd wat Nieuwe Influenza A (H1N1) is, wat mensen kunnen doen om zichzelf te beschermen en wat ze moeten doen als ze ziek zijn. Ook komt er een nieuwe website met alle informatie over het nieuwe virus.

Postbus 51 heeft een speciaal telefoonnummer voor informatie over Nieuwe Influenza A (H1N1): 0800-1100 (op werkdagen van 8.00 – 20.00 uur en in het weekend van 9.00 – 17.30 uur).

Plaats een reactie