Stichting Max Havelaar, Fyffes, Uniban, Augura en het ministerie van Buitenlandse Zaken starten een publiek private samenwerking om het aanbod van Fairtrade bananen in Nederland te vergroten en daarmee een verduurzaming van de bananenproductie in Colombia te realiseren.
Wegens de succesvolle overstap van de Nederlandse supermarktketens Plus, Spar en Attent op 100% Fairtrade bananen, hebben Nederlandse en Colombiaanse vertegenwoordigers uit de keten besloten om te investeren in een publiek private samenwerking. Donderdag 15 september 2011 ondertekenden Stichting Max Havelaar, Fyffes, Uniban, Augura en het ministerie van Buitenlandse Zaken de overeenkomst tijdens een expertmeeting over duurzame handelsrelaties tussen Nederland en Colombia. Doel van de samenwerking is het verbeteren van de leefomstandigheden van kleine Colombiaanse producenten. ‘Door investeringen in de bananensector, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaam watergebruik, zien Colombiaanse boeren hun productie, en daarmee hun inkomen, stijgen’, aldus Peter d’Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar.
Begin 2010 stapte supermarktketen Plus over op 100% Fairtrade bananen. Spar en Attent volgden dit jaar waardoor honderden boeren en hun families een eerlijke prijs ontvangen voor hun bananen. Daarnaast draagt de keuze van de Nederlandse supermarkten voor Fairtrade bananen bij aan de stabiliteit en vrede in Colombia. Vooral de bananenregio’s Uraba en Magdalena hebben flink geleden onder het gewelddadige conflict dat Colombia al decennia teistert. Als gevolg van het geweld zochten ruim 2000 ontheemden en honderden voormalige guerrillastrijders hun toevlucht in dit gebied. De wijze waarop de Colombiaanse producentenorganisatie Augura de vluchtelingen en voormalige strijders in de bananensector wist te betrekken, werd in 2009 bekroond met de vredesprijs voor handel. In 2010 ontving het initiatief de Nationale Export Prijs voor het succesvolle businessmodel.
Door de samenwerking tussen Colombiaanse en Nederlandse vertegenwoordigers in de keten en het ministerie van Buitenlandse Zaken zullen meer boeren bereikt worden, waardoor zij zelf kunnen investeren in een betere toekomst. De boeren zijn georganiseerd in Fairtrade gecertificeerde coöperaties en ontvangen een eerlijke prijs. Tegelijkertijd moeten zij voldoen aan strenge milieuregels. Daarnaast wordt voor elke doos bananen $1,- ontwikkelingspremie aan de coöperaties en plantages betaald. Deze wordt ingezet voor onder meer een betere infrastructuur en productietechnieken, onderwijs en gezondheidszorg. Dankzij het commitment van de Nederlandse bedrijven zoals Plus en bananenimporteur Fyffes, hebben bananenboeren toegang tot de Nederlandse markt.