Nieuwe genen voor autoimmuunziekte gevonden

Grootschalig internationaal genetisch onderzoek heeft nieuwe genen aan het licht gebracht die bijdragen aan sclerodermie, een chronische autoimmuunziekte. Geneticus dr. Bobby Koeleman van het UMC Utrecht is een van de onderzoeksleiders. De resultaten verschenen begin deze maand in het tijdschrift Nature Genetics.

Voor het eerst hebben wetenschappers het volledige menselijke DNA doorgezocht op genen die betrokken zijn bij sclerodermie. Ze vergeleken het DNA van duizenden patiënten met duizenden controles uit negen Europese landen en de Verenigde Staten. Hieruit kwamen drie nieuwe genen naar voren die van invloed zijn op de autoimmuunziekte. De genen spelen een rol in het immuunsysteem.

Dat het immuunsysteem een rol speelt bij de ziekte is geen verrassing. Maar de nieuw gevonden genen wijzen een ander deel van het immuunsysteem als oorzaak aan dan van andere autoimmuunziekten bekend is, aldus Koeleman. Deze genetische kennis helpt de ziekte te begrijpen en kan op de lange termijn bijdragen aan het ontwikkelen van mogelijke therapieën.

Sclerodermie is een chronische autoimmuunaandoening met als voornaamste kenmerk een versnelde verlittekening van de huid en interne organen, waaronder de longen en het hart. De ziekte komt voor bij ongeveer een op de tienduizend mensen.

Dr. Bobby Koeleman werkt bij de afdeling Medische Genetica van het UMC Utrecht. Ook wetenschappers van het Radboud UMC, Leiden UMC en VU medisch centrum werkten mee aan het onderzoek.

1 gedachte over “Nieuwe genen voor autoimmuunziekte gevonden”

  1. Onze dochter van 44 jaar heeft sinds haar 22 Sclerodermie en het Raynaud fenomeen. Zelf heb ik de ziekte van Basedow ook een autoimuun ziekte. Ik vraag mij af of wanneer een van de ouders een Auto- inmuun ziekte heeft, het risico groter is dat een van de kinderen ook een Auto-inmuunziekte ontwikkelt? Van de schildklier is dat intussen wel duidelijk. Bij ons in de familie gaat het van vader op dochter en via mij ook weer naar onze dochter, die dus Sclerodermie heeft.

    Met vriendelijke groeten Rita Melein.
    P.S. Ik ben 65 en heb de ziekte van basedow sinds mijn 18 jaar.

    Beantwoorden

Plaats een reactie