Nieuwe fierljep uitdaging zorgt voor extreem record in Amersfoort

Tijdens de zoektocht naar de grenzen van de oudste extreme sport van Nederland, fierljeppen, is zaterdagmiddag 10 september 2011 voor de Amersfoortse Koppelpoort geschiedenis geschreven door Bart Helmholt en Dymphie van Rooijen.

Met een langere polsstok, dieper water en een hogere afzet dan tijdens de reguliere fierljepwedstrijden wisten beide Nederlands recordhouders de verste sprong ooit op hun naam te schrijven. Helmholt versloeg de 14 beste mannelijke fierljeppers van Nederland en sprong 22.34 meter. Van Rooijen bereikte het verplaatsbare zandbed op 16.96 meter en liet daarmee 7 fierljepatletes achter zich. Op de kades rond de monumentale Koppelpoort, die sinds lange tijd weer gevoed werden met zonnestralen, kwamen de 8000 bezoekers de topatleten aanmoedigen, die in de finale van Red Bull Fierste Ljepper voor verrassende afstanden zorgden. “Met een polsstok die bijna een meter langer is dan je gewend bent kom je zo extreem ver, wat zo’n bijzonder mooi gevoel geeft. Vervolgens zie je al die mensen. Wow, dat is mooi”, vertelt Helmholt. Naast de professionele atleten gingen ook voormalig wereldkampioen polsstokhoogspringen, Rens Blom, meerkamper Chiel Warners en de Amerikaanse polsstokhoogspringer Jeremy Scott de uitdaging aan.

Al vroeg werden de eerste sprongen gemaakt over het water voor de historische Koppelpoort. De atleten konden aan de nieuwe springomstandigheden wennen, terwijl de eerste passanten kennis maakten met een voor velen nog onbekende sport. Kwalificatiesprongen zorgden er uiteindelijk voor dat om 14.00 uur de 8 beste heren en 4 beste dames na een wave langs de volle kades extreme records neer konden zetten.

De eerste sprong was een natsprong van meerkamper Chiel Warners, wat bewijst hoe complex fierljeppen als atletiekvorm is. Rens Blom, die tijdens de finale 14,86 meter sprong, beaamt dit: “Polsstokhoogspringen is anders, dan heb ik de stok in mijn handen. Nu moet ik met een aanloop naar de polsstok grijpen en klimmen in de stok. Dat is bij polshoog uit den boze. Het is lastig de gewoontes van het polsstokhoogspringen te negeren”. De Amerikaan Jeremy Scott zorgde voor de grootste verrassing. Tijdens zijn eerste sprong schreef hij direct het Amerikaanse record van 14.43 meter op zijn naam, die met een afstand van 9.40 op naam van Billy Cameron stond.

Ook bij de heren finale, waar uiteindelijk de vier sterkste mannen de strijd met elkaar aangingen, werd er geopend met een natsprong, waarna de verre sprongen het publiek liet juichen. De sprong van Bart Helmholt van 22,34 was onovertrefbaar, waardoor de Friese fierljepper zijn laatste sprong met een gerust hart kon uitvoeren. Bij de dames was het tot het eind spannend en ging Dymphie van Rooijen er met de titel van Red Bull Fierste Ljepper 2011 vandoor.

Uitslag Dames:
1. Dymphie van Rooijen 16.96 meter
2. Wendy Helmes 16.51 meter
3. Anna-Jet Leyenaar 16.31 meter

Uitslag Heren:
1. Bart Helmholt 22.34 meter
2. Hannes Scherjon 20.86 meter
3. Jaco de Groot 20.66 meter

Uitslag atleten uit andere discipline:
1. Rens Blom 14.86 meter
2. Jeremy Scott 14.43 meter
3. Chiel Warners 13.37 meter

Plaats een reactie