Een nieuwe behandeling tegen tinnitus (oorsuizen) helpt patiënten beter te functioneren en vermindert de zorgkosten. Dit heeft prof. J.W.S. Vlayen (MUMC) aangetoond in het kader van het programma DoelmatigheidsOnderzoek. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het gezaghebbend tijdschrift The Lancet.
Ongeveer vijftien procent van de bevolking heeft last van tinnitus: een continue waarneming van een geluid zonder dat er een bron in de omgeving aanwezig is. Gevolgen zijn onder andere concentratie- en slaapstoornissen, angst, somberheid, extreme vermoeidheid en soms kunnen zij hun dagelijkse activiteiten niet meer uitvoeren. Helaas bestaat er geen behandeling die de tinnitus wegneemt of geneest, maar deze cognitieve gedragstherapie helpt tinnituspatiënten beter te functioneren. De onderzoeksresultaten zijn zo opzienbarend dat The Lancet een redactioneel commentaar aan de publicatie heeft gewijd, onder de titel ‘Tinnitus: The end of therapeutic nihilism’.
De innovatieve trapsgewijze behandeling combineert cognitieve gedragstherapie met elementen uit de audiologie combineert. De behandeling wordt gegeven door een multidisciplinair team van zorgverleners en is effectiever dan de gebruikelijke zorg. De algemene gezondheid van tinnituspatiënten is verbeterd en de ernst van de tinnitus-klachten en ervaren belemmeringen in het dagelijks leven zijn verminderd na de therapie. Bovendien is de nieuwe behandeling kosteneffectiever. De onderzoekers pleiten voor wijdverspreide invoering van het nieuwe behandelprotocol.
Meer informatie
– The cost-effectiveness of multidisciplinary management of Tinnitus at a specialised Tinnitus Center
Is de behandeling al ergens te krijgen en wordt deze vergoed door de zorgverzekeraar?