Nieuwe digitale MRI-veilige pacemaker voor het eerst geïmplanteerd in het Máxima

Cardioloog dr. Eric Thijssen van Máxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven heeft als eerste in de regio Zuidoost-Brabant een nieuwe digitale MRI-veilige pacemaker geïmplanteerd. Het unieke van het pacemakersysteem is dat patiënten hiermee op veilige wijze een MRI-scan van het hele lichaam kunnen ondergaan.

Patiënten met een pacemaker hadden beperkte tot geen mogelijkheden tot MRI-diagnostiek. Het probleem bij traditionele pacemakers is dat het sterke elektromagnetische veld van de MRI-scanner storingen kan opleveren met kans op ernstige schade aan het hart.

De Advisa MRI ™ SureScan ™ van Medtronic is een tweede generatie pacemaker die ontworpen, getest en goedgekeurd is voor gebruik met magnetische resonantiebeeldvorming (MRI). Met deze pacemaker kan het hele lichaam van de patiënt, dus ook het thoraxgebied, een MRI-scan ondergaan. Ook verhitting van de traditionele draden, die de pacemaker met het hart verbinden, is een probleem dat met de nieuwe Advisa MRI SureScan-pacemaker en -pacemakerdraden wordt opgelost. “Dit is een belangrijke vooruitgang bij de behandeling van veelvoorkomende ziekten en aandoeningen, doordat er met deze pacemaker MRI-scans van het gehele lichaam gemaakt kunnen worden” , aldus Eric Thijssen.

MRI-scans zijn onmisbaar bij het opsporen van veelvoorkomende ziekten en aandoeningen en worden steeds vaker toegepast. Naar schatting 50 tot 75% van de patiënten met een pacemaker of implanteerbare defibrillator (ICD) zal vroeg of laat een MRI-scan moeten ondergaan. Het merendeel van de patiënten met een pacemaker is ouder dan 65 jaar en de kans op een MRI-scan is dan dubbel zo groot.

De nieuwste digitale technologie in deze pacemaker biedt cardiologen exacte en zeer uitgebreide informatie over het hartritme. Het medische apparaat is geschikt voor patiënten van alle leeftijden en stelt zich dagelijks volledig automatisch optimaal in. De cardioloog heeft met deze pacemaker ook de mogelijkheid de patiënt thuis op afstand via internet te controleren, waardoor patiënten niet vaker dan nodig naar het ziekenhuis hoeven te reizen en belangrijke informatie toch op tijd beschikbaar is.

Plaats een reactie