Nieuwe dialysetechniek is ‘plug & play’

Een nieuwe manier van nierdialyse, waarmee het Albert Schweitzer ziekenhuis op 15 juli 2014 als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland van start is gegaan, is extra veilig en comfortabel voor de zwakste patiënten. Het is bovendien veel praktischer voor de artsen en het verplegend personeel.

NxStage
De disalysemachine ‘NxStage’ is zo slim, dat het letterlijk een kwestie is van de patiënt aansluiten en de rest gaat vanzelf. “Oneerbiedig gezegd: ‘plug and play’”, zo beschrijft Intensive Care-arts Michael Frank het gemak.

“We hoeven alleen in te stellen hoeveel vocht we aan het lichaam willen onttrekken, de dosering spoelvloeistof en de spoelsnelheid. Daarna gaat het totale dialyseproces vanzelf, het apparaat controleert zowel zichzelf als de patiënt. Uiteraard kijken wij nog wel mee.”

Continue nierfunctievervangende therapie
De techniek is bedoeld voor patiënten die tijdelijk helemaal geen nierfunctie hebben (dus niet voor de patiëntengroep die slecht werkende nieren heeft en meermalen per week naar de dialyse komt). Officieel heet dit geen dialyse, maar ‘continue nierfunctievervangende therapie’. Deze therapie wordt gegeven totdat de nierwerking van de patiënt weer op gang komt.

Het apparaat wordt gebruikt op de Intensive Care (IC), bij doorgaans erg zwakke patiënten. Frank: “Voor een patiënt zonder nierwerking gaat traditionele dialyse te snel, omdat er te veel vocht ineens wordt onttrokken. Bij nierfunctievervangende therapie gaat het proces geleidelijker, met minder drukschommelingen.” De IC had al wel apparatuur voor nierfunctievervanging, maar die kon niet zelfstandig werken en stond daardoor relatief vaak stil. Het nieuwe apparaat daarentegen hoeft bijna niet meer stil te staan.

Niet alleen het apparaat zelf is hypermodern, de IC heeft er ook nog enkele bijzonderheden aan toegevoegd. Renal practitioner (IC-verpleegkundige met nierspecialisatie) Winnie Rijsdijk legt uit: “Het ontstollingsmiddel, dat moet voorkomen dat het bloed buiten het lichaam stolt, is vooraf al toegevoegd aan de spoelvloeistof. De patiënt krijgt daar geen aparte infuuspomp meer voor, dus de kans op fouten is kleiner. Ook revolutionair is dat de NxStage gekoppeld is aan ons elektronisch patiëntregistratiesysteem PDMS: het verloop van de therapie wordt dus exact vastgelegd. Tenslotte wordt de geproduceerde urine, die voorheen in zakken terechtkwam, nu vanzelf afgevoerd naar de riolering. Tillen en knoeien met zakken behoort voor het verplegend personeel tot het verleden.”

Intensieve patiëntenzorg
Al met al komt de NxStage de betrouwbaarheid en efficiëntie in de intensieve patiëntenzorg enorm ten goede. Michael Frank: “Enkele andere ziekenhuizen volgen onze eerste ervaringen nauwgezet en gaan rond deze tijd ook van start.” Rijsdijk heeft zijn collega-IC-verpleegkundigen in het Albert Schweitzer ziekenhuis geschoold in het werken met de NxStage, zodat zo veel mogelijk patiënten er profijt van kunnen hebben. De IC in Dordrecht zal uiteindelijk drie van dergelijke machines in gebruik hebben.

Fotocredits: IC-arts Michael Frank (links) en niergespecialiseerd IC-verpleegkundige Winnie Rijsdijk, bij de eerste patiënt die wordt gedialyseerd met het nieuwe apparaat. Fotograaf Frederike Roozen-Slieker.

Plaats een reactie