Nieuwe Chlamydia-test toont type besmetting aan

Een nieuwe Chlamydia-test kan snel en eenvoudig aantonen met welk subtype (serovar) van de bacteriesoort Chlamydia trachomatis iemand is besmet. Dat is voor de klinische praktijk belangrijk, want bepaalde Chlamydia-subtypes, die vooral onder homoseksuele mannen voorkomen, hebben een langere behandeling met antibiotica nodig.

Tot nu toe was het niet mogelijk om met één test te laten zien met welk subtype Chlamydia trachomatis iemand is besmet. Bovendien is de nieuwe testmethode minder tijdrovend dan voorheen. Koen Quint onderzocht de nieuwe test in zijn promotieonderzoek. De ontwikkelde test is nu commercieel beschikbaar. Als er geen behoefte is om het subtype te bepalen kan de test ook worden gebruikt om alleen aan te tonen of iemand besmet is met Chlamydia. Koen Quint promoveert op donderdag 26 mei 2011 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Test kijkt naar DNA van Chlamydia-bacterie
Er bestaan negentien subtypes van Chlamydia trachomatis. De indeling is bepaald op basis van de eiwitten die aan de buitenkant van de Chlamydia-bacteriën zitten. De genetische code in het DNA van de bacteriën bepaalt welke eiwitten dat zijn. De nieuwe test laat zien welk DNA de Chlamydia-bacterie bevat, waardoor meteen bekend is van welk subtype de bacterie is. De test geeft ook aan of iemand met meer dan één subtype is besmet. Met de testuitslag kan vervolgens worden besloten welke antibioticabehandeling het meest geschikt is.

Geen verband met baarmoederhalskanker
Koen Quint vond geen aanwijzingen dat er een verband is tussen Chlamydia-infecties en de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. Tot nu toe waren er wel aanwijzingen dat Chlamydia het ontstaan van baarmoederhalskanker in de hand werkt bij vrouwen die besmet zijn met het humaan papillomavirus (HPV). Koen Quint kon dit verband echter niet aantonen bij HPV-geïnfecteerde vrouwen. Waarschijnlijk is het eerder gevonden verband te verklaren doordat Chlamydia en HPV op dezelfde manier worden overgedragen. Daarom zijn mensen vaak tegelijkertijd besmet met Chlamydia en HPV.

Onvruchtbaarheid
Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) en kan onder meer leiden tot onvruchtbaarheid. In Nederland worden jaarlijks zestigduizend mensen besmet met Chlamydia trachomatis. De meeste geïnfecteerde personen hebben geen klachten, maar kunnen wel – zonder het zelf te weten – andere mensen besmetten.

Plaats een reactie