Nieuwe behandeltechniek voor overgangsklachten

Vrouwen met klachten rond de overgang kunnen voor een nieuwe behandeltechniek terecht bij het Spaarne Ziekenhuis. Bij deze techniek zoekt de pijnspecialist door middel van een echo de zenuwknop in de hals op, die aan de hersenen informatie doorgeeft over de hormoonhuishouding.

Door deze zenuwknop te verdoven kunnen klachten als opvliegers en nachtelijk zweten beduidend verminderen. Deze techniek is ontwikkeld in de Verenigde Staten en de pijnpolikliniek van het Spaarne Ziekenhuis neemt deze als één van de eerste Nederlandse ziekenhuizen in gebruik.

Zo’n 80 tot 90% van de vrouwen heeft last van overgangsklachten als opvliegers, nachtelijk zweten of stemmingswisselingen. Gelukkig is er veel aan te doen. Er komen steeds meer behandelingen die de klachten verminderen. Via de huisarts of gynaecoloog is een groot deel van de mensen geholpen met hormonale medicatie of homeopathische middelen. Pijnspecialist en anesthesioloog Rolf Brouwer: “Wanneer klachten toch blijven aanhouden, kunnen vrouwen in aanmerking komen voor deze nieuwe behandeling.”

Niet heel erg belastend
Rolf Brouwer: “Deze behandeling is niet heel erg belastend voor een patiënt. In een aparte afspraak vindt een intakegesprek plaats. De ingreep zelf duurt ongeveer 10 minuten en gebeurt in dagbehandeling. Meestal heeft een patiënt nog anderhalf uur nodig om bij te komen en kan zij daarna gewoon naar huis. De ingreep is ook veilig, omdat we door middel van de echo precies kunnen waarnemen waar de zenuwknop zich bevindt.”

De behandeling is niet alleen geschikt voor vrouwen in de overgang. Ook vrouwen die door de behandeling van borstkanker versneld in de overgang komen of door hormonale therapie last hebben van opvliegers en zweten kunnen er baat bij hebben, net als mannen die door hormonale therapie voor prostaatkanker last hebben van opvliegers.

Uit een Amerikaanse studie uit 2012 blijkt dat één week na de verdoving een vermindering van 64% van de ‘hot flushes’ aanvallen te zijn opgetreden. Ook is in belangrijke medische tijdschriften als de Lancet over deze behandeling gepubliceerd.

Plaats een reactie