Ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden reumatoïde artritis

Op vrijdag 19 oktober 2012 verdedigt Rosemary Dubbeldam, onderzoeker bij Roessingh Research and Development, haar proefschrift verdedigen aan de Universiteit van Twente in Enschede. Het doel van haar promotieonderzoek is om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van de veranderingen in de voet en enkel gewrichtsbewegingen van patiënten met reumatoïde artritis ten opzichte van gezonde proefpersonen.

Al in een vroeg stadium van de ziekte lijdt 40% tot 60% van de patiënten met reumatoïde artritis aan loopstoornissen zoals pijn, verminderde mobiliteit en problemen met de dagelijkse activiteiten. Deze loopstoornissen zijn gerelateerd aan pathologische veranderingen van voet- en enkelstructuren, die al in een vroeg stadium van de ziekte voorkomen.

Vanuit wetenschappelijk onderzoek is al veel bekend over de drukverdeling onder de voet en de daarmee samenhangende loopstoornissen. In de praktijk worden zulke gegevens door de reumatoloog gebruikt bij de keuze voor de behandeling, samen met de door de patiënt ervaren dagelijkse beperkingen,. Tot voor kort was er, zowel bij gezonden als bij patiënten met reumatoïde artritis, maar weinig bekend over de precieze bewegingen die in de voeten plaatsvinden tijdens het lopen.

Rosemary Dubbeldam heeft hier met haar onderzoek verandering in gebracht. Met behulp van nieuwe meettechnieken en gedetailleerde voet en enkel computermodellen, is zij in staat geweest de typische gewrichtsbewegingen van de reumatische voet en enkel tijdens het lopen te beschrijven. Deze nieuwe kennis kan in de nabije toekomst leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden, die gericht zijn op verbetering van de dynamische functie van de voet en enkel bij mensen met reumatoïde artritis.

De titel van het proefschrift is: ‘Towards a better understanding of foot and ankle kinematics in rheumatoid arthritis, the effects of walking speed and structural impairments’. Promotoren bij de promotie van Rosemary Dubbeldam zijn prof. H.J. Hermens en prof. M.A.F.J. van de Laar. De promotie vindt plaats op vrijdag 19 oktober, om 16.30 uur in gebouw de Waaier, Universiteit van Twente te Enschede

Over Roessingh Research and Development
Roessingh Research and Development is het grootste wetenschappelijk onderzoeksinstituut van Nederland op het gebied van revalidatie en is verbonden aan revalidatiecentrum het Roessingh in Enschede. Roessingh Research and Development onderzoekt en ontwikkelt innovaties en streeft er naar die innovaties ook daadwerkelijk te implementeren.

Plaats een reactie