Nieuwe behandelmethode zenuwpijn veilig en effectief

Anesthesiologen van de afdelingen Pijngeneeskunde van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Erasmus MC in Rotterdam hebben de veiligheid en effectiviteit aangetoond van een nieuwe methode voor behandeling van zenuwpijn, ook wel neuropathische pijn genoemd. Anesthesiologen prof. dr. Frank Huygen (Erasmus MC) en dr. Liong Liem (St. Antonius) publiceren hun bevindingen in de mei-editie van het wetenschappelijke tijdschrift Neuromodulation.

De nieuwe methode is een vorm van zogeheten neurostimulatie. Bij de tot op heden toegepaste therapie wordt met een pacemaker, die de patiënt zelf kan bedienen, het ruggenmerg gestimuleerd. Tijdens de behandeling worden ragfijne stimulatiedraden geïmplanteerd in de ruimte rondom het ruggenmerg. De draden staan in verbinding met de pacemaker die elektrische prikkels door de draden voert. Deze elektrische prikkels zorgen voor het dempen van de pijn.

Bij de nieuwe methode wordt niet het ruggenmerg, maar de zenuwwortel gestimuleerd. De zenuwwortel bestaat uit de cellichamen van de zenuwvezels waaruit de zenuw is opgebouwd. De zenuwwortel bevindt zich in de wervelkolom, van waaruit de zenuw zich vertakt naar bepaalde lichaamsdelen. De elektrische impulsen staan bij deze nieuwe methode dus rechtstreeks in contact met het zenuwweefsel. Het grote voordeel van deze zenuwwortelstimulatie is dat de voorheen moeilijk bereikbare plaatsen (voeten, romp) nu goed te behandelen zijn.

De patiënten die Liem en Huygen hebben behandeld en onderzocht, meldden een significante verlichting van hun pijnklachten, en functioneerden beter. Ook maakten zij gewag van een flinke verbetering van hun kwaliteit van leven. Doordat de geleidingsdraden direct rond de zenuwwortels zijn geïmplanteerd, is de neurostimulatie bovendien veel minder gevoelig voor de positie van de patiënt. Of hij/zij nu staat, zit of ligt, de aangedane plek is altijd te stimuleren.

Een ander voordeel is dat de hoeveelheid energie die nodig is om te stimuleren, lager is omdat de stimulatiedraden rechtstreeks in verbinding staan met het zenuwweefsel. Dat betekent dat de batterij van de pacemaker langer mee gaat en dat op termijn kan worden gewerkt met kleinere pacemakers.

Circa zeven tot acht procent van de volwassen Nederlanders heeft last van neuropathische pijn. Deze chronische pijn is een gevolg van een beschadiging of een ziekte van het zenuwstelsel. Een voorbeeld van neuropathische pijn is pijn die zich heeft ontwikkeld na rug- of liesbreukchirurgie. Neuropathische pijn is moeilijk te behandelen. Speciaal voor deze pijn ontwikkelde pijnstillers werken bij slechts een deel van de patiënten en geven bij sommigen ernstige bijwerkingen. Patiënten die niet reageren op deze pijnstillers, kunnen in aanmerking komen voor neurostimulatie.

 

Plaats een reactie