Nieuwe behandelmethode chronische pijn op de borst

Patiënten die lijden aan chronische angina pectoris (pijn op de borst) kunnen voortaan in het Catharina-ziekenhuis terecht voor een nieuwe behandelmethode. Deze methode van pijnbehandeling is uniek in Nederland en een samenwerkingsproject tussen de afdelingen Cardiologie en Anesthesiologie (pijnbestrijding) van het Catharina-ziekenhuis.

Door middel van Ruggenmerg Stimulatie wordt het aantal aanvallen van ‘pijn op de borst’ verminderd en neemt de kwaliteit van leven enorm toe. Deze behandeling wordt tot dusver voornamelijk in het buitenland uitgevoerd en is relatief onbekend in Nederland. Eind 2009 startte een pilot in het Catharina-ziekenhuis en deze bleek zeer succesvol. Patiënten kunnen dus voortaan standaard terecht voor deze behandeling in het Catharina-ziekenhuis.

Levenskwaliteit neemt toe
Patiënten die lijden aan chronische pijn op de borst hebben een lange voorgeschiedenis van kransslagader lijden en zijn al uitgebreid behandeld door middel van medicatie en/of stents en/of een operatie. Een deel van deze mensen blijft echter chronische pijn op de borst houden ten gevolge van zuurstofgebrek en zijn hierdoor zeer beperkt in hun fysieke activiteiten. De meeste patiënten zijn relatief jong, man en niet beperkt door hartfalen. Door de Ruggenmerg Stimulatie kan deze groep zich fysiek meer inspannen en nemen de pijnklachten af. Hierdoor neemt hun levenskwaliteit enorm toe.

Ruggenmerg Stimulatie
De pijnbehandeling bestaat uit een elektrode bij het ruggenmerg die wordt verbonden met een pacemaker in de bil. Door de Ruggenmerg Stimulatie gaan de bloedvaatjes meer open staan waardoor er dus meer zuurstof in het bloed terecht komt. Hierdoor verminderen de klachten en kunnen patiënten zich fysiek beter inspannen.

Plaats een reactie