Nieuwe behandelmethode bij vaatverwijding van de buikslagader

In ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede heeft een operatieteam bestaande uit vaatchirurgen en interventieradiologen in het kader van klinisch onderzoek voor het eerst in Nederland een vernieuwde endoprothese (1) geplaatst bij een patiënt met een verwijde buikslagader. Op 28 juni 2011 is de tweede patiënt geopereerd. Wereldwijd zijn tot nu toe bij slechts 17 patiënten deze nieuwe endoprotheses geplaatst.

Van links naar rechts: dr. RH Geelkerken, vaatchirurg MST midden: De heer J. Wolters, patiënt rechts dr. R. Meerwaldt, vaatchirurg MST drs. E.J. Stassen, radioloog MST ontbreekt op de foto.

Uit recent onderzoek is gebleken dat het behandelen van de vaatverwijding door het plaatsen van een endoprothese via de liesslagader betere resultaten geeft dan de huidige methode, waarbij de verwijding wordt afgeklemd. De huidige methode wordt al meer dan 30 jaar toegepast en heeft nog steeds een kans van 30% op ernstige complicaties. De kans op overlijden aan deze complicaties ligt tussen de 5% en 10%.

In Nederland wordt deze nieuwe endoprothese alleen in ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede beproefd in het kader van een klinisch onderzoek onder 20 patiënten. Dit onderzoek is bedoeld om te onderzoeken of deze nieuwe prothese geschikt is om vaatverwijdingen duurzaam op te heffen. Het grote verschil met andere endoprotheses is dat deze prothese ook gebruikt kan worden voor verwijdingen van de buikslagader die al beginnen boven het niveau van de slagaders naar de nieren. Tot nu toe konden deze patiënten niet behandeld worden met een endoprothese, maar door speciale openingen in deze nieuwe prothese blijft er bloed stromen naar de nier- en darmslagaders.

Het operatieteam bekijkt per patiënt of deze in aanmerking komt voor plaatsing van de nieuwe prothese. Uiteraard dient hij of zij daarvoor toestemming te geven.

Vaatchirurg dr. R. Geelkerken van Medisch Spectrum Twente zegt dat zijn collega’s en hij hiermee begonnen zijn om de patiënten die in aanmerking komen voor deze nieuwe behandelmethodiek, deze ook daadwerkelijk te kunnen aanbieden. Klinisch onderzoek moet –en terecht- aan veel eisen voldoen. Het spreekt voor zich dat we ons hieraan houden. Onderdeel hiervan vormt uitgebreid onderzoek van de patiënt, en zeer uitvoerige informatieverstrekking. De patiënt moet een weloverwogen besluit kunnen nemen op basis van een risico-analyse die wij opstellen. Maar, zo voegt hij hieraan toe, als we geen goede verwachtingen zouden hebben van deze nieuwe behandelmethode, zouden we hier natuurlijk niet aan zijn begonnen.”.

(1) Endoprothesen zijn opgebouwd uit een kunststof vaatprothese en een ijzeren raamwerk (de stent) ter versteviging en verankering van de prothese. De zogeheten anaconda endoprothese (ontwikkeld door de firma Terumo Vacutek) is ontworpen om door een liesslagader te worden opgeschoven naar plaats waar de verwijding van de buikslagader zich bevindt. De endoprothese wordt op maat gemaakt voor de patiënt.

Plaats een reactie