Nieuwe behandelingen bij beroertes

Jaarlijks worden in Nederland 41.000 mensen getroffen door een beroerte. De gevolgen daarvan zijn enorm. Beroertes zijn de tweede doodsoorzaak bij vrouwen en de derde bij mannen in Nederland. Ze zijn tevens de belangrijkste veroorzaker van invaliditeit.

Wetenschappers en medici werken hard om de ernstige gevolgen van beroertes te beperken. Het TV-programma De Kennis van Nu laat drie nieuwe behandelingen zien, die tot hoopgevende resultaten leiden.

[quote_center]TV-uitzending op woensdag 14 oktober 2015 om 19.20 uur op NPO 2.[/quote_center]

Academisch Medisch Centrum
Het Academisch Medisch Centrum is één van de 17 ziekenhuizen waar sinds kort een nieuwe techniek wordt ingezet. Een ploeg specialisten staat 24 uur per dag klaar om beroertes te behandelen. Ze gebruiken daarbij een nieuwe techniek waarbij de bloedprop die de bloeddoorstroming in de hersenen belemmert uit de hersenen wordt verwijderd. Belangrijk voor een succesvolle ingreep is snelheid. Hoe eerder je in het ziekenhuis bent, hoe minder schade er door het zuurstoftekort ontstaat. De slogan is dan ook: Tijd is brein.

Revalidatiecentrum De Trappenberg
Het revalideren na een beroerte is vaak een moeizame weg. In revalidatiecentrum De Trappenberg in Huizen wordt met fysiotherapie geprobeerd mensen weer te leren lopen. Elektrische stimulatie van de beenspieren kan het brein helpen in de aansturing.

Roessingh Centrum voor Revalidatie
In Enschede, bij Roessingh Centrum voor Revalidatie, kiezen ze voor een andere behandelwijze. Hier wordt getracht het lichaam aan te passen aan wat de hersenen nog wel kunnen. Dat gebeurt door spierwerking van de patiënt met 3D-apparatuur in kaart te brengen. Wat sturen de hersenen nog uit en tot welke motoriek leidt dat? Uiteindelijk leidt deze wetenschap tot een medische ingreep waarbij pezen op een andere plek op het bot worden vast gezet. Dat leidt tot spectaculaire resultaten.

De Kennis van Nu is het wetenschapsprogramma van de NTR, gepresenteerd door Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen. Het is elke woensdag te zien om 19.20 uur op NPO 2.

Elisabeth van Nimwegen, Diederik Jekel
Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel presenteren het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu.

Plaats een reactie