Nieuwe behandeling van zenuwpijn

Een nieuwe lokale behandeling voor zenuwpijn wordt nu ook aangeboden op de Nederlandse pijnpoli’s. Met een éénmalige behandeling van ongeveer 2 uur kan 3 maanden lang pijnverlichting worden bereikt. De huidpleister bevat een hoge dosis capsaïcine, dat de hyperactieve zenuwvezels in de huid minder gevoelig maakt door ze te laten terugtrekken waardoor de pijn langdurig kan verminderen. De behandeling wordt uitgevoerd op de pijnpoli van het ziekenhuis of in een speciale pijnkliniek. Zenuwpijn is vaak moeilijk te behandelen en heeft een enorme impact op het dagelijks leven van patiënten. In Nederland ervaart 1% van de bevolking dit elke dag.

Capsaïcine
De nieuwe huidpleister bevat een synthetische vorm van capsaïcine (een stof die in rode peper voorkomt). Tijdens de lokale behandeling wordt op de pijnlijke plaats een hoge dosis (8%) capsaïcine afgegeven. De capsaïcine bindt aan de hypergevoelige pijnreceptoren, die vaak de bron van de zenuwpijn zijn. Dit leidt tot het ongevoeliger maken van de pijnzenuwen in de huid, waarbij deze zich als het ware terugtrekken. Het resultaat is een langdurige pijnvermindering van gemiddeld drie maanden, als het aanslaat. Een uitgebreid programma van klinische studies heeft aangetoond dat de huidpleister zenuwpijn significant verlicht. De pijnvermindering werd zowel bereikt met de behandeling met de capsaïcine huidpleister alleen en ook als er al andere pijnmiddelen werden genomen.

Eenvoudige behandeling op de pijnpoli
De lokale behandeling vindt plaats op de pijnpoli’s in de Nederlandse ziekenhuizen. De huidpleister is eenvoudig aan te brengen en in elke gewenste vorm te knippen. De pijnarts of zijn/haar pijnverpleegkundige markeert het meest pijnlijke gebied en brengt de huidpleister aan. De behandeling duurt op de voet 30 minuten en 60 minuten elders op het lichaam. Vooraf wordt het behandelgebied verdoofd om de lokale branderigheid en pijn ten gevolge van de behandeling te verminderen.

Geringe bijwerkingen
De huidpleister werkt lokaal en heeft geen narcotische bijwerkingen of wisselwerkingen met andere medicijnen. De meest voorkomende bijwerkingen van deze huidpleister zijn milde tot matige roodheid, branderigheid en tijdelijke pijn op het behandelgebied. Deze bijwerkingen hangen samen met stof capsaïcine, zijn van voorbijgaande aard1 en verdwijnen binnen zeven dagen vanzelf.

Over neuropathische pijn
Zenuwpijn of neuropathische pijn is een complexe, moeilijk te behandelen aandoening.6 Deze pijn is een gevolg van schade aan zenuwen die kan worden veroorzaakt door verschillende ziekten, verwondingen of geneesmiddelen. Het effect op het dagelijkse leven is bijzonder groot. Mensen met zenuwpijn kunnen vaak hun werk, het huishouden en andere dagelijkse bezigheden niet meer goed uitvoeren. Omdat de pijn niet zichtbaar is, is dit voor de omgeving vaak moeilijk te begrijpen. Bestaande middelen hebben vaak ongewenste bijwerkingen, zoals duizeligheid of sedatie (verminderd bewustzijn) en moeten meerdere keren per dag worden ingenomen. Ook blijkt dat bij twee derde van de patiënten met de huidige behandelingen onvoldoende pijnverlichting wordt bereikt.

De huidpleister is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (European Medicines Agency, EMA) voor de behandeling van perifere neuropathische pijn bij volwassenen die niet aan diabetes lijden, op zichzelf of in combinatie met andere pijnbestrijders.