Nieuwe behandeling van tepelvloed kan operaties verminderen

Sinds kort behandelt het UMC Utrecht vrouwen met tepelvloed via een nieuwe methode waarbij een operatie overbodig is. De chirurg haalt met een heel dun buisje goedaardige gezwellen uit de melkgang. Het zou per jaar meer dan duizend vrouwen een operatie kunnen schelen. Dit valt te lezen in het januarinummer van magazine Uniek van het UMC Utrecht.

Als vrouwen bloederige of bruine vloeistof afscheiden via hun tepel dan blijkt in tien procent van de gevallen borstkanker de oorzaak te zijn. Meestal gaat het echter om een goedaardig gezwel, een papilloom. Dat is een soort poliepje in de melkgang van een paar millimeter groot. Nu wordt dat uit voorzorg standaard verwijderd via een chirurgische ingreep. Dat voorkomt dat de poliep eventueel uitgroeit tot borstkanker, bovendien zijn de vrouwen daarna verlost van de tepelvloed.

Chirurg Arjen Witkamp van het UMC Utrecht verwijdert papillomen sinds kort zonder operatie. Via een heel dun buisje gaat hij de melkgang binnen en haalt hij het gezwel weg. Voor deze ‘ductoscopie’ heeft een vrouw slechts plaatselijk verdoving nodig. Een ductoscopie heeft geen nadelige gevolgen: geen litteken en geen overgevoeligheid. De afgelopen maanden heeft Witkamp op deze manier vijftien vrouwen behandeld.

Als het niet lukt het papilloom te verwijderen moet Witkamp alsnog opereren. Voordeel is wel dat hij dan precies weet waar hij moet zijn in de borst. Bij de traditionele operatie verricht de chirurg een ‘blinde ingreep’, hij snijdt borstklierweefsel direct achter de tepel weg zonder zeker te weten dat daar de oorzaak zit.

De ductoscopische behandeling van tepelvloed wordt in de Verenigde Staten al langer ingezet. Witkamp en collega’s willen nu uitzoeken of het standaard uitvoeren van de ductoscopie bij tepelvloed kosteneffectief is. Nederlandse ziekenhuizen registreren niet het aantal gevallen van pathologische tepelvloed, daardoor valt alleen te schatten hoeveel operaties de nieuwe techniek zou kunnen voorkomen. Op basis van literatuurgegevens komen er jaarlijks waarschijnlijk 2200-2300 patiënten met pathologische tepelvloed voor nadere diagnostiek naar het ziekenhuis, aldus Witkamp. “Met een geschat succespercentage van vijftig tot zestig van een ductoscopie, zou dit kunnen betekenen dat in Nederland jaarlijks zo’n elf- tot twaalfhonderd vrouwen een operatie kunnen overslaan.”

Meer informatie over tepelvloed in het magazine Uniek van UMC Utrecht.

Plaats een reactie