Nieuwe behandeling van levertumoren bereikt volgende fase

Het UMC Utrecht is de volgende fase ingegaan met de innovatieve behandeling van levertumoren met radioactieve holmiumbolletjes. Hieruit moet blijken of holmiumbolletjes levensverlenging kunnen bieden aan uitbehandelde patiënten met levertumoren.

De nieuwe behandeling verloopt in twee stappen. Een patiënt krijgt eerst een lage, veilige ‘scout’-dosis van de radioactieve bolletjes. Op een MRI-scan is zichtbaar waar de bolletje zich in de lever ophopen. Alleen als de bolletjes inderdaad rondom tumoren zitten, gaan de onderzoekers verder met stap twee. Die bestaat uit een grote, therapeutische dosis van de radioactieve bolletjes. Na het onderzoek ondergaat de patiënt verschillende scans om te kijken of de tumoren inderdaad kleiner worden.

Het UMC Utrecht heeft eerder in fase I-onderzoek bij vijftien patiënten laten zien dat de methode veilig is. Deze resultaten zijn 22 augustus 2012 gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Oncology. De radioactieve bolletjes worden ingespoten in een groot bloedvat dat met name naar de tumoren in de lever leidt. De bolletjes komen vast te zitten in kleine bloedvaatjes rondom tumoren en geven daar hun straling af.

Kankerbehandeling op maat
“Het grote voordeel van onze methode is dat de arts kan zien wat hij doet”, verklaart hoofdonderzoeker dr. Frank Nijsen. Hij heeft de holmiumbolletjes met zijn team ontwikkeld. “Dankzij de scoutdosis weten we of de bolletjes inderdaad op de juiste plaats terechtkomen. We kunnen de radioactiviteit dus heel gericht geven. Het is een stap op weg naar kankerbehandeling op maat.”

In het fase II-onderzoek willen de onderzoekers in 30 tot maximaal 48 patiënten uitvinden hoe tumoren reageren op de straling. Bij het onderzoek zijn medisch oncoloog dr. Zonnenberg en interventieradioloog prof. dr. Maurice van den Bosch betrokken.

Weinig bijwerkingen
De holmiumtherapie is gedurende de afgelopen vijftien jaar in het UMC Utrecht ontwikkeld en wordt nu voor het eerst in de wereld bij mensen toegepast. De microsferen worden radioactief gemaakt in de kernreactoren van de Universiteit van Delft en de hoge flux reactor van Petten. Levertumoren zijn meestal uitzaaiingen van darmkanker. De behandeling van levertumoren is moeilijk. Deze nieuwe behandeling biedt patiënten met onbehandelbare levertumoren kans op levensverlenging met relatief weinig bijwerkingen.

Plaats een reactie