Nieuwe behandeling spataderen in BovenIJ

Het BovenIJ ziekenhuis heeft een nieuwe behandeling van spataderen gestart: de zogenoemde VNUS Closure behandeling. Het is niet meer nodig dat de patiënt wordt opgenomen, de ingreep is minder belastend en er is minder sprake van pijn na de behandeling. Door de nieuwe methode kunnen patiënten vaak na 1 dag zelfs hun dagelijkse werkzaamheden weer hervatten.

Dermatoloog Martijn Meijs en vaatchirurg Arno Wiersema: “Deze behandeling is voor patiënten veel minder belastend. We verdoven plaatselijk, waardoor de patiënt niet meer geheel onder narcose hoeft. Er is alleen een kleine snede nodig net onder de knie, waarna we met een catheter de spatader behandelen. Na de behandeling is er minder sprake van bloeduitstortingen en pijn dan bij de al langer bestaande technieken. De gehele behandeling, inclusief voorbereiding en nazorg, duurt gemiddeld 30 minuten.”

Vaatsysteem
Ons vaatsysteem bestaat uit een netwerk van aderen. Aderen zijn bloedvaten die er voor zorgen voor dat het bloed van de weefsels naar het hart terugstroomt. Gezonde aderen hebben kleppen die voor de terugstroom zorgen. Spataderen ontstaan wanneer deze kleppen niet goed functioneren. Alleen als de kleppen niet goed functioneren komt men in aanmerking voor de VNUS closure-behandeling. Spataderen komen veel voor (naar schatting 10 – 50% in de westerse wereld). Als deze niet goed behandeld worden kunnen er huidklachten ontstaan. Behandeling is in veel gevallen noodzakelijk.

Plaats een reactie