Voor patiënten die een veel te hoge bloeddruk hebben en die op medicatie niet voldoende reageren is er in de toekomst mogelijk een oplossing. Radioloog Lukas van Dijk en internist Irene van der Meer van het HagaZiekenhuis hebben onlangs in wereldwijd studieverband (CALM-FIM studie) bij een patiënt met succes een stent geplaatst in de halsslagader. Deze stent zorgt ervoor dat de bloedddruk daalt.
Hypertensie
De ingreep is nog geen standaardbehandeling. Slechts veertig patiënten in Europa en de VS hebben meegedaan aan de studie. Zij kregen een stent in de halsslagader geplaatst. “Door het plaatsen van de stent denkt het lichaam dat de bloeddruk nog veel hoger is dan in werkelijkheid,” legt radioloog Lukas van Dijk uit. “De stent rekt de ader op. De bloeddruksensoren in de halsslagader meten daardoor een hogere druk. Het lichaam reageert daarop met een bloeddrukverlaging. Eigenlijk fop je de bloeddruksensoren in de halsslagader, maar het heeft wel een gunstig effect”.
De stent dat lijkt op een veertje, wordt in de halsslagader geplaatst waardoor de bloeddruk daalt.
Voor kleine groep patiënten
“Hypertensie is een veelvoorkomende aandoening, vooral onder ouderen. Ongeveer 5 procent van de patiënten met hypertensie reageert niet voldoende op onze standaardbehandeling met medicijnen,” zegt internist Irene van der Meer. “Op onze hypertensie-polikliniek zoeken we eerst uit of daarvoor een onderliggende reden is, zoals een onderliggende ziekte of verkeerd medicijngebruik. Als zo’n reden niet gevonden wordt praten we over therapie-resistente hypertensie. De nieuwe ingreep is mogelijk een uitkomst voor deze laatste groep. De eerste internationale resultaten van de studie zijn erg positief. Vier weken geleden hebben wij bij de eerste patiënt in het HagaZiekenhuis een stent geplaatst. De bloeddruk zakte met twintig punten, van 175 over 100 naar 160 over 90 en hij voelt zich er goed bij. Zijn bloeddruk is nog steeds te hoog, maar dit is echt een goed resultaat. De risico’s op schade dalen direct aanzienlijk. We willen nu weten wat de ingreep op langere termijn doet en of de patiënt zijn medicijnen steeds verder kan afbouwen”.
Wereldwijde studie
Een hoge bloeddruk kan veel oorzaken hebben. Het kan in de familie zitten of wordt veroorzaakt of verergerd door een minder gezonde leefstijl. Patiënten lopen door hoge bloeddruk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en nierziekten. Lukas: “De patiënt die wij een stent hebben gegeven heeft ooit een beroerte gehad. Daar is hij gelukkig goed van hersteld. Maar het risico op een nieuwe beroerte bleef. Daarom wilde hij heel graag de ingreep ondergaan. Het plaatsen van de stent gaat via de lies en wordt via een katheter opgeschoven naar de halsslagader. Een nauwkeurige handeling. Het veertje moet precies op de plek komen waar de sensoren zitten. Wereldwijd doen zo’n twintig ziekenhuizen in Europa en de Verenigde Staten mee aan het onderzoek. In onze regio is Haga het enige ziekenhuis dat is aangehaakt. Wij zijn gevraagd mee te doen, omdat wij al veel ervaring hebben met het plaatsen van een (ander soort) stent bij vernauwingen in de halsslagader”.