Nieuwe behandeling hartfalen in het lab

Het uitschakelen van een speciaal molecuul in hartspiercellen kan hartfalen enigszins herstellen.

Anatomie hart

Dat blijkt uit onderzoek bij proefdieren en menselijke cellen van het UMC Utrecht, dat is gepubliceerd in het vooraanstaande Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature. Het UMC Utrecht bereidt momenteel een vervolgonderzoek voor.

Hartfalen is een chronische aandoening waarbij het hart niet meer in staat is om bloed goed rond te pompen. De hartspier kan krachtiger samentrekken als de calcium-concentratie in spiercellen hoger is. Onderzoekers uit Amerika, Zuid-Korea en het UMC Utrecht gingen daarom op zoek naar een manier om de calcium-pomp in hartspiercellen harder te laten werken. Vanuit het UMC Utrecht werkten dr. Joost Sluijter en prof. dr. Pieter Doevendans van de afdeling Experimentele Cardiologie mee aan het onderzoek.

Analyse microRNA
Ze analyseerden daarvoor bijna 900 zogenaamde microRNA’s, korte DNA-stukjes die een sturende rol hebben in cellen. Ze vonden één microRNA, genaamd miR-25, die invloed had op de calciumpomp in hartspiercellen. Het extra toedienen hiervan verlaagde de calciumconcentratie in hartspiercellen in muizen. Het microRNA blijkt ook in hoge concentraties voor te komen in menselijke hartspiercellen van patiënten met hartfalen. Een aanwijzing dat het inderdaad bij mensen belangrijk is.

Mogelijk nieuwe behandeling hartfalen
Het opent de weg naar een nieuwe behandeling van hartfalen. Dat testten Sluijter en collega’s in muizen met hartfalen door een hoge bloeddruk. Het toedienen van een remmer van miR-25 bleek in deze muizen het hartfalen te verbeteren. Het hart ging krachtiger pompen en de levensverwachting van de dieren nam toe. “Het is bijzonder dat het hartfalen deels herstelde”, vertelt Sluijter. “Hiervoor bestonden al wel aanwijzingen, maar veel onderzoekers dachten ook dat hartfalen onomkeerbaar was.”

Sluijter en collega’s gaan het microRNA nu eerst testen in grote proefdieren met hartfalen. Als het daar nog steeds een gunstig effect heeft, kunnen onderzoeken in mensen beginnen. Behandelingen op basis van microRNA’s zijn overigens nog heel nieuw. De eerste mogelijke microRNA-medicijnen voor andere ziekten worden nu pas getest in patiënten.

Veel voorkomende aandoening
Het begrip ‘hartfalen’ heeft betrekking op een verzameling symptomen en lichamelijke verschijnselen die worden veroorzaakt doordat het hart niet aan de vraag van het lichaam kan voldoen. Hartfalen kent vele oorzaken en kan op elke leeftijd optreden. Bij volwassenen komt de aandoening vaak voort uit een vernauwing van de kransslagaderen (de bloedvaten die de hartspier van bloed voorzien). Bij circa een derde van de mensen met hartfalen wordt de aandoening veroorzaakt door een verwijding van de hartspier. Wanneer het hart niet in staat is voldoende bloed naar organen als de nieren en de hersenen te pompen, krijgen deze minder zuurstof. Bovendien leidt de tekortschietende pompwerking van het hart ertoe dat er vocht wordt opgeslagen in de longen en de benen. Hartfalen komt in Nederland voor bij ongeveer 130.000 mensen.

Plaats een reactie