Nieuwe bedden in Kennemer Gasthuis

Het Kennemer Gasthuis in Haarlem krijgt op beide locaties nieuwe bedden. Vanaf 15 februari worden oude bedden vervangen door nieuwe, comfortabele bedden. Het vervangen gaat in fasen: in 2011 krijgt het ziekenhuis 208 nieuwe bedden en in 2013 zijn alle oude bedden vervangen.

De huidige bedden in het ziekenhuis gaan al enige tijd mee. Ze voldoen niet meer aan de kwaliteitsstandaard van het Kennemer Gasthuis en worden duur in het onderhoud. De nieuwe bedden voldoen wel aan deze standaard. Voordelen voor patiënten zijn het ligcomfort, de prettige in- en uitstapmogelijkheid, de zitmogelijkheden, veiligheid en valpreventie, en eenvoudige bediening van het bed. Voor de verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers zijn de nieuwe bedden ergonomisch in gebruik.

Uniek
Het bed is uniek omdat het 15° zijdelings kantelbaar is. Hierdoor is verschonen van het beddengoed en het verzorgen en verschonen van patiënten relatief eenvoudig. Het kantelen werkt preventief tegen doorligwonden en vereenvoudigt het overplaatsen van patiënten naar bijvoorbeeld een ander bed of stoel. Het verrijden van de bedden is bovendien een lichtere activiteit dan voorheen. Het Kennemer Gasthuis is hiermee straks het eerste ziekenhuis in Nederland met alleen kantelbare bedden.

Uitgebreide tests
Het afgelopen jaar heeft het Kennemer Gasthuis een aantal bedden van verschillende fabrikanten getest. Alle afdelingen die te maken hebben met bedden, zoals verpleegafdelingen, patiëntentransport, infectiepreventie en schoonmaak, hebben de mogelijkheid gehad om te testen. Ook patiënten hebben hun mening kunnen geven. Uiteindelijk is gekozen voor bedden van firma Wissner-Bosserhoff omdat deze het best voldeden aan alle eisen.

Goed doel
De oude ziekenhuisbedden zijn voor Nederlandse begrippen inmiddels achterhaald, maar daardoor niet minder goed bruikbaar. Het Kennemer Gasthuis schenkt de eerste 50 bedden aan een goed doel in Oekraïne, waar ze een tweede leven krijgen. De overige oude bedden worden via de leverancier aan een goed doel geschonken.

Plaats een reactie