Nieuwbouw op Avantis van de baan

De bouw van een cardiovasculair centrum (CVC) op het grensoverschrijdende industrieterrein Avantis aan de Duits-Nederlandse grens is van de baan. Tot dit besluit zijn de raden van bestuur van het Maastricht UMC+ en het Universitätsklinikum Aachen (UKA) donderdag 12 januari 2012 eensgezind gekomen.

De optie van bouw van een gezamenlijke nieuwe kliniek op Avantis is uitgebreid bestudeerd en geanalyseerd. Als gevolg van de toenemende financiële druk op de gezondheidszorg in Nederland en Duitsland en door de onzekerheid rond toekomstige politieke besluitvorming zowel in de Nederlandse als in de Duitse gezondheidszorg, geven beide partners op dit moment prioriteit aan het veiligstellen van de economische stabiliteit van beide organisaties. Een investering in nieuwbouw zou onder deze omstandigheden voor vele jaren een aanzienlijk investeringsrisico betekenen. Dit risico willen partijen nu niet nemen.

In plaats daarvan kiezen de besturen ervoor om te investeren in het uitbouwen en intensiveren van de reeds bestaande succesvolle samenwerking tussen de beide universitaire centra. Daartoe behoort ook de ontwikkeling van een alternatief model voor een gemeenschappelijk cardiovasculair center of excellence.

Beide partners blijven ervan overtuigd dat grensoverschrijdende samenwerking de beste manier is om te reageren op de veranderende behoeften van en ontwikkelingen in de Euregionale gezondheidsmarkt.

Plaats een reactie