Nieuw verpleeghuisprogramma geeft dubbel voordeel

Het nieuwe verpleeghuisprogramma IRR is zeer succesvol in het terugdringen van klachten bij ouderen die lijden aan dementie of een andere cognitieve stoornis. Bovendien blijken de kosten van dit speciale programma slechts 10% hoger te zijn dan die van de reguliere aanpak. Dat blijkt uit onderzoek dat werd verricht door Ton Bakker in DrieMaasStede, één van de instellingen van Argos Zorggroep te Schiedam. Hij promoveert op 10 december bij VUmc.

Bakker volgde met zijn onderzoek ouderen die gedurende drie maanden werden behandeld volgens het nieuwe programma, voluit Integratieve Reactivering en Rehabilitatie. In IRR worden patiënten behandeld met integratieve psychotherapeutische interventies. Doel is om de psychiatrische symptomen als angst, depressiviteit, apathie en onrust te verminderen. Daarnaast heeft de behandeling als doel de belasting van mantelzorgers te verminderen. Met veel succes, blijkt dus uit Bakker’s onderzoek.

Een half jaar na het einde van de behandeling bleken gedrags- en stemmingsproblemen met maar liefst 30% meer te zijn afgenomen dan met de gebruikelijke zorg. De totale vermindering van de problemen bedroeg zelfs 60% tegen slechts 10% meerkosten. Ook onderzocht Bakker de effecten op de belasting van de mantelzorgers, zoals familie of vrienden. Zes maanden na afsluiting van het programma bleek de belasting van hen met maar liefst 50% te zijn gedaald, terwijl de reguliere aanpak hier nauwelijks effect op heeft.

Bakker concludeert dan ook dat IRR bij psychogeriatrische patiënten die lijden aan dementie en andere cognitieve stoornissen zinvol en werkzaam is. Tevens heeft de mantelzorger hiervan profijt.

Plaats een reactie