Nieuw vaccin tegen huidkanker bij honden

Honden met een kwaadaardig melanoom, een vorm van huidkanker, kunnen experimenteel behandeld worden met een nieuw vaccin. De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht heeft sinds april als enige academische dierenkliniek in Europa een vergunning om het vaccin toe te dienen. Tot nu toe was dit vaccin voor honden enkel beschikbaar in Amerika.

Melanomen zijn tumoren van de huidpigmentcellen die vaak goedaardig zijn. Op bepaalde voorkeurslocaties kunnen melanomen echter kwaadaardig worden. Bij honden zijn dit met name plekken in en rond de bek, en op de ondervoeten. De kwaadaardige melanomen zijn plaatselijk agressief en kunnen zich snel verspreiden. In Europa was de behandeling van melanomen beperkt tot een chirurgische ingreep en bestraling.

Primeur
Prof. dr. Jolle Kirpensteijn, veterinair chirurg aan de Universiteit Utrecht en lid van het oncologisch team van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren: “Het melanoomvaccin kan mogelijk een extra verdediging vormen tegen een tumor die normaal onbehandelbaar is bij de hond. We zijn nog in de experimentele fase maar zijn blij met deze primeur. Het vaccin zorgt voor een speciale afweerreactie tegen deze uitzaaiingen en vergroot de kans op overleving. Het vaccin wordt gedurende de behandeling van 8 weken vier keer toegediend met een nieuwe techniek waarbij geen naalden gebruikt hoeven te worden.”

Behandeling
In Europa worden melanomen tot op heden behandeld met een operatie of door middel van bestraling. Kirpensteijn: “Ondanks deze goede lokale therapie zijn de uitzaaiingen vaak slecht behandelbaar en overlijden de meeste honden vanwege deze uitzaaiingen. Binnen de Utrechtse Universiteitskliniek hebben we nu een breed spectrum van behandelingen tegen kanker bij dieren, zoals chirurgie, bestraling en chemotherapie.

Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren
De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht is vergelijkbaar met een humaan academisch (universitair) ziekenhuis. Dit betekent dat de kliniek niet alleen medische zorg aan gezelschapsdieren biedt, maar ook onderzoek verricht, onderwijs geeft en specialisten opleidt. Doordat de Universiteitkliniek actief onderzoek verricht, kunnen patiënteigenaren bij de kliniek rekenen op hoogwaardige onderzoeks- en behandelmogelijkheden. Met alle veterinaire specialismen onder één dak is dit het grootste dierenziekenhuis in Europa.

Plaats een reactie