Nieuw type coronavirus ontdekt

Saoedi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk hebben beide een patiënt met een nieuw type coronavirus gemeld. Beide patiënten zijn in Saoedi-Arabië geweest. Eén patiënt is ernstig ziek, de andere is inmiddels overleden. Hoe besmettelijk dit virus is is onbekend, maar overdracht van mens-op-mens is vooralsnog niet aannemelijk. In Nederland zijn geen mensen ziek van dit virus. Het RIVM volgt nauwgezet de ontwikkelingen.

De twee patiënten zijn tussen juli en september 2012 ziek geworden. De eerste patiënt is afkomstig uit Saoedi-Arabië en is daar overleden. De tweede patiënt is gemeld door het Verenigd Koninkrijk. Deze heeft eerder Saoedi-Arabië en Quatar bezocht. De tweede patiënt wordt behandeld in een ziekenhuis in het Verenigd Koninkrijk. Vooralsnog lijkt er een link te zijn met Saoedi-Arabië.

Waarschijnlijk niet makkelijk overdraagbaar
De patiënten met het nieuwe coronavirus zijn met een tussenperiode van bijna 3 maanden ziek geworden. Daarom verwachten de autoriteiten niet dat het virus makkelijk van mens-op-mens overdraagbaar is. Zou dat wel het geval zijn, dan waren er nu waarschijnlijk er meer meldingen bekend. Op dit moment is nog zeer weinig bekend over het virus. Het Erasmus Medisch Centrum is een van de laboratoria die betrokken is bij onderzoek aan dit nieuwe coronavirus.

Symptomen
Hoe ernstig dit nieuwe coronavirus is, is tot nu toe nog onbekend. Het nieuwe coronavirus kan in ieder geval ernstige luchtwegklachten, gepaard met hoge koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen veroorzaken.

Meer informatie
Health Protection Agency
WHO

Plaats een reactie