Nieuw medicijn tegen artritis psoriatica

Tijdens het van 21 tot 25 maart 2014 in Denver gehouden jaarlijkse wereldcongres van de American Academy of Dermatology (AAD) maakte het Amerikaanse pharmaceutisch bedrijf Celgene bekend dat zijn nieuwe geneesmiddel tegen artritis psoriatica, Apremilast, is goedgekeurd door de de Amerikaanse voeding- en medicijnenautoriteit FDA.

Door: Bert Groenman

Apremilast komt dit voorjaar in gespecialiseerde apotheken in Amerika beschikbaar onder de naam Otezla. Het werkt anders dan de bestaande, op artritis psoriatica toegesneden medicijnen, aldus de fabrikant. Het verschil is dat Otezla intracellulair, dus vanuit de cellen zelf, de ontstekende werking van het enzym PDE4 afremt. De impact van dit enzym op het immuunsysteem van de patient ligt ten grondslag aan de huidziekte en gewrichtsontstekingen.

Symptomen die kunnen duiden op psoriatische artritis zijn onder meer vermoeidheid en stijve, pijnlijke en gezwollen gewrichten met name bij het opstaan. Ook dikke vingers en tenen kunnen wijzen op deze chronische ziekte. Pijnlijk zijn vooral de plekken waar het gewricht overgaat in het bot.

Statistisch gezien ontwikkelt meer dan dertig procent van de psoriasispatienten vroeg of laat artritis psoriatica. Wereldwijd lijden naar schatting bijna 38 miljoen mensen aan deze chronische, niet-besmettelijke kwaal, die in ernstige vorm kan leiden tot arbeidsongeschiktheid. Op een in oktober 2013 gehouden reumatologencongres in San Diego was dit onderwerp ook al aan de orde, maar toen lag de nadruk op het gegeven dat het oorzakelijke verband tussen psoriasis en psoriatische artritis door artsen lang niet altijd snel wordt opgemerkt.

Niet onschuldig
Op een speciaal voor journalisten belegde bijeenkomst tijdens het congres werd nog eens bevestigd dat de oorzaak van de ziekte niet bekend is, maar dat erfelijkheid en externe factoren als stress voorname aanjagers zijn. Tien procent van de wereldbevolking is drager van het gen dat kan leiden tot psoriasis, maar slechts twee tot drie procent krijgt dat ook werkelijk. Als een van de ouders de huidziekte heeft is er een kans van tien procent dat hun kind dat ook krijgt. Lijden beide ouders aan psoriasis dan neemt die kans toe tot vijftig procent.

Dat psoriasis absoluut geen onschuldige ziekte is die slechts uiterlijk ongerief geeft, blijkt wel uit de gepresenteerde feiten: ze kan zoals gezegd in meer dan dertig procent van de gevallen leiden tot artritis psoriatica, ontsteking van de gewrichten. Verder is er een verhoogde kans op hartfalen, de ziekte van Crohn, diabetes, hoge bloeddruk en depressiviteit.

Mensen met een milde vorm van psoriasis kunnen net zo goed artritis psoriatica ontwikkelen als psoriasispatiënten met een ernstige vorm. Amerikaanse artsen op het congres benadrukten dat de medicatie zo snel mogelijk, het liefst binnen een half jaar na de diagnose moet worden ingezet om schade aan de gewrichten te voorkomen. Vijfentachtig procent van de psoriasis en artritis psoriatica patienten zegt behoefte te hebben aan betere behandelmethoden.

Meer informatie
www.otezla.com
www.aad.org
– Zie ook artikel ‘Zorgen over stijgend aantal gevallen van huidkanker

Plaats een reactie