Nieuw kindereczeemspreekuur in Medisch Centrum Alkmaar

Informatie over eczeem en de behandeling ervan is voorhanden in het nieuwe kindereczeemspreekuur in Medisch Centrum Alkmaar. Verschillende deskundigen staan twee ochtenden in de maand klaar om kinderen tot 18 jaar en hun ouders uit te leggen hoe zij het eczeem van de kinderen onder controle kunnen krijgen. Het spreekuur wordt gehouden op de kinderdagbehandeling.

Het spreekuur is een combinatie van uitgebreide voorlichting over eczeem, de behandeling ervan en een individueel consult bij de kinderarts. Een onderschat probleem bij het zogenoemde constitutionele eczeem is de jeuk. Daarom krijgt de aanpak van de jeuk tijdens dit spreekuur extra aandacht. Zo worden er verschillende soorten zalven en crèmes geprobeerd. Ook wordt informatie gegeven over hulpmiddelen, zoals anti-krabpakjes en is er allerlei foldermateriaal beschikbaar.

Tijdens het kindereczeemspreekuur zoeken ouders en kinderen samen met een gespecialiseerd verpleegkundige, een nurse practitioner in opleiding en een kinderarts naar de beste manier om met het eczeem van hun kind om te gaan. Het voordeel van het gezamenlijke spreekuur is dat kinderen de problemen bij elkaar herkennen en ouders ervaringen en tips kunnen uitwisselen.

Voor dit spreekuur geldt dat er een verwijzing van de huisarts of de specialist nodig is. De afspraak wordt gemaakt via de polikliniek kindergeneeskunde van het MCA.

Wat is eczeem?
Constitutioneel eczeem is een jeukende huidaandoening die zich presenteert met opvlammingen en rustigere periodes. Eczeem is te herkennen aan een rode, schilferende huid. Het is onderdeel van het ‘atopisch syndroom’, een groep allergische aandoeningen. Naast eczeem behoren ook astma, hooikoorts en voedselallergie tot deze groep. Eczeem heeft meestal meerdere oorzaken, waarbij weersomstandigheden, emoties en irriterende stoffen vaak een belangrijke rol spelen. Daarnaast is er meestal een erfelijke aanleg voor allergische ziekten aanwezig.

Plaats een reactie