Nieuw kankercentrum in Utrecht

0
546

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) richten samen een nieuwe organisatie met landelijke uitstraling op voor diagnostiek, behandeling en onderzoek van alle oncologische aandoeningen.

Dit staat in de intentieverklaring die beide instituten op maandag 3 oktober 2011 ondertekenen. Naast het bestaande Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam krijgt de nieuwe organisatie een locatie op het Science Park Utrecht naast het UMC Utrecht.

Door de kennis en kunde van het AVL en het UMC Utrecht te bundelen, onder andere met unieke technieken voor beeldgestuurde oncologische interventies, ontstaat een nieuw gespecialiseerd instituut dat tot de wereldtop zal gaan behoren. Een voorbeeld van een veelbelovend perspectief is ‘opereren zonder snijden’: als enige centrum in Europa werkt het UMC Utrecht aan nieuwe beeldgestuurde behandelingen, naast operaties, chemotherapie en bestralingen. Deze behandelingen worden gezamenlijk verder ontwikkeld.

De nieuwe organisatie wil zoveel mogelijk mensen met (verdenking op) kanker genezen en behandelen door:

– personalized care: op maat gesneden behandeling door multidisciplinaire teams, waardoor de patiënt snel de diagnose krijgt en een behandelplan dat geheel op de patiënt is gericht;
– de laatste technieken in te zetten en te ontwikkelen;
– internationaal toonaangevend onderzoek te doen.

De komende maanden zal op basis van de intentieverklaring onderzocht worden hoe deze samenwerking ingevuld gaat worden. De eerste uitkomsten hiervan worden begin
2012 verwacht.