Nieuw inzicht in ontwikkeling tumor

  0
  494

  Een groeiende tumor die kan uitzaaien naar andere organen is een gevaarlijke tumor. Het recent ontdekte eiwit met de naam COMMD1, kan bepalen in welke mate tumoren kunnen uitzaaien. Dit blijkt uit onderzoek van moleculair geneticus Bart van de Sluis van het UMCG. De hoeveelheid van het COMMD1 eiwit kan bepalend zijn bij wie het risico op uitzaaiingen van tumoren het grootst is. Door deze bevindingen is beter te begrijpen hoe een tumor zich kan ontwikkelingen. Dit is van belang om in de toekomst kankerpatiënten beter te kunnen behandelen. Van de Sluis publiceert hierover in het deze week verschenen wetenschappelijk magazine The Journal of Clinical Investigation.

  In eerder onderzoek is aangetoond dat de activiteit van bepaalde factoren zoals de “Hypoxia inducible factor 1” of wel HIF-1 nauw betrokken is bij tumorgroei, de mate van uitzaaiingen naar andere organen en de mate waarin tumoren na een behandeling overleven. Van de Sluis liet in zijn onderzoek zien dat HIF-1 activiteit gereguleerd kan worden door het eiwit COMMD1 en daarmee de mate waarin tumoren zich kunnen ontwikkelen.

  Een doorbraak in dit onderzoek was de ontdekking dat er in gezond weefsel meer van het COMMD1-eiwit aanwezig is, dan in sommige tumoren. Vervolgens heeft van de Sluis het COMMD1-eiwit uitgeschakeld en in verschillende modellen laten zien dat COMMD1 de ontwikkelingen van tumoren kan beïnvloeden. Daarmee was het bewijs geleverd voor een nieuw mechanisme dat mogelijk een therapeutische potentie heeft.

  Voor het onderzoek werkte van de Sluis o.a. samen met onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit van Dallas, Texas, USA.

  Vorig artikelMeer goedaardige borstaandoeningen bij drinkende tieners
  Volgend artikelKan intensieve vasculaire zorg dementie vertragen?
  Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 10.000 medewerkers werken in de patiëntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. In het kader van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Er worden studenten opgeleid tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper en artsen opgeleid tot medisch specialist. Patiënten komen in het UMCG voor basiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling. De zorg wordt gegeven door de beste dokters en verpleegkundigen. Samen met ondersteunend personeel werken zij dagelijks aan die ene, gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.