Nieuw gen regelt stapeling Parkinson- en Alzheimer-eiwitten

  0
  546

  Het gen moag-4 (‘modifier of aggregation-4’) regelt de stapeling en de schadelijke effecten van ziekte-eiwitten tijdens het verouderingsproces van cellen. Deze stapeling is een belangrijk kenmerk van neurodegeneratieve ziekten als Huntington, Parkinson en Alzheimer.

  Dit gen was nog niet eerder hiermee in verband gebracht. Dit blijkt uit onderzoek van de onderzoeksgroep van moleculair bioloog dr. Ellen Nollen van het Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen. Zij publiceren vandaag over hun onderzoek in het vooraanstaande magazine Cell.

  Stapeling van ziekte-eiwitten is een belangrijk kenmerk van neurodegeneratieve ziekten als Huntington, Parkinson en Alzheimer. Er is nog weinig bekend over de processen die deze stapeling tijdens de veroudering veroorzaken of in gang zetten.

  Uit het onderzoek van het team van Nollen blijkt dat MOAG-4 vorming van deze stapeling bevordert. Zij ontdekte dat als het betreffende gen niet actief is, dit de stapeling onderdrukt; hierdoor zijn de cellen beter beschermd tegen de schadelijke werking van de ziekte-eiwitten. Nollen vond dit gen moag-4 in een screen naar erfelijke factoren die stapeling beïnvloeden in een worm-model voor de ziekten.

  Het onderzoek laat zien dat MOAG-4 bij de ophoping van de ouderdoms-gerelateerde ziekte-eiwitten werkt langs nog niet eerder ontgonnen paden. Het gen werkt namelijk onafhankelijk van reeds bekende en meer klassieke processen die eiwitten verwijderen of die hun klontering voorkomen. Hoe de werking van het gen precies is, zal uit nader onderzoek moeten blijken.

  Deze uitkomst biedt nieuwe mogelijkheden voor verder onderzoek op het terrein van deze neurodegeneratieve ziekten.

  Vorig artikelGeen gedwongen ontslagen bij azM
  Volgend artikelIftars in Maasstad Ziekenhuis
  Avatar
  Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 10.000 medewerkers werken in de patiëntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. In het kader van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Er worden studenten opgeleid tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper en artsen opgeleid tot medisch specialist. Patiënten komen in het UMCG voor basiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling. De zorg wordt gegeven door de beste dokters en verpleegkundigen. Samen met ondersteunend personeel werken zij dagelijks aan die ene, gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.