Donderdag 12 mei 2011 is het dagonderzoekscentrum geriatrie in Rijnland Ziekenhuis locatie Alphen aan den Rijn feestelijk geopend. In dit centrum kunnen ouderen met meerdere gezondheidsklachten in één dag een serie lichamelijke en geestelijke onderzoeken ondergaan met aan het einde van de dag een diagnose.
Openingshandeling van het dagonderzoekscentrum (fotografie Walter Planije)
Door de vergrijzing worden steeds meer ouderen vroeg of laat afhankelijk van zorg. Om goed in te kunnen spelen op deze groeiende zorgvraag organiseerden de gemeente Alphen aan den Rijn en Rijnland Zorggroep samen op donderdag 12 mei 2011 het symposium ‘Toekomst ouderenzorg in Alphen aan den Rijn’. Op dit symposium presenteerden diverse zorgorganisaties hun visie op de toekomst van de ouderenzorg. Daarnaast vond de officiële opening plaats van het nieuwe dagonderzoekscentrum geriatrie in het Rijnland Ziekenhuis locatie Alphen aan den Rijn.
Peter Jue, geriater Rijnland Ziekenhuis (fotografie Sanneke Fisser)
Geriater Peter Jue vertelt: “Niet alleen het absolute aantal oudere patiënten neemt toe, maar ook het aantal oudere patiënten met meerdere kwalen stijgt. Dit vereist een bredere kijk op zieke, oudere patiënten. Het voordeel is dat de patiënt in het dagonderzoekscentrum gedurende één dag een hele reeks lichamelijke en geestelijke onderzoeken in dezelfde ruimte ondergaat. De patiënt wordt dus uitvoerig onderzocht en hoeft hiervoor niet bij allerlei afdelingen in het ziekenhuis langs. Daarbij voeren wij gesprekken met zowel de patiënt als de mantelzorger, zodat we een brede indruk van de patiënt krijgen. Aan het einde van de dag bespreken we de uitslagen van de onderzoeken met hen beiden en wordt in overleg een behandelplan opgesteld.”
Bestuursvoorzitter van Rijnland Zorggroep Ron Treffers opende samen met wethouder Hélène Oppatja en ambassadeur van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie Hannie van Leeuwen, met een druk op de knop van het confettikanon, het dagonderzoekscentrum geriatrie. De confetti knalde de zaal in, waarop Hannie van Leeuwen opmerkte: “Zo, iedereen is wakkergeschut. Goede zorg voor ouderen is nu en in de toekomst noodzakelijk.”
hoe komt iemand in aanmerking voor deze werkwijze? moet iemand worden doorverwezen of kan men hier binnenlopen? het initiatief spreekt erg aan.
ik hoor graag hoe ik mijn (schoon) ouders hier voor in aanmerking kan laten komen
Zo er behoefte bij de oudere groep bestaat, eens helemaal door de molen te gaan; zal aan de mogelijkheden die er bestaan veel meer rugbaarheid moeten worden gegeven. Het zij via de ouderenbonden of de huisarts.
Oud wordt je langzaam maar zeker, met alle daarbij behorende simtomen,vaak niet door de oudere opgemerkt
Klachten van geestelijke / lichamelijke aard kunnen in zo’n geval in een vroeger stadium worden aangepakt.
Wijziging in het levenspatroon en verantwoordelijkheid vooral bij zelfstandigen, kan het leven veraangenamen.
Het ter discussie stellen bij oudere wat op hun leeftijd nog wel past en maatschappelijk verantwoord is.
Via ondersteunende wetgeving, dat voor betrokkene en gezin ook financieel aantrekkelijk wordt gemaakt