Nieuw bijniercentrum van start

Op vrijdag 29 oktober as. opent het UMC St Radboud de deuren van het Radboud Adrenal Centre (RAC). Het centrum richt zich op de verbetering van zorg voor kinderen en volwassenen met bijnieraandoeningen.

Complexe zorg
Aandoeningen aan de bijnier komen relatief weinig voor, zijn moeilijk te diagnosticeren en vereisen complexe zorg, daarom concentreert de zorg zich in specifieke centra. Het UMC St Radboud heeft de afgelopen 40 jaar veel expertise opgebouwd. In het Radboud Adrenal Centre werkt een team van verschillende medisch specialisten nauw samen. ‘We beschikken over geavanceerde biochemische laboratoriumtechnieken en hebben betrouwbaar speekselonderzoek ontwikkeld, zodat kinderen niet telkens geprikt hoeven te worden’ vertelt kinderarts-endocrinoloog dr. Hedi Claahsen. ‘Onze urologen lopen voorop in het verwijderen van de bijnier via een kijkoperatie. Daarnaast hebben we vanuit het RAC dit jaar al vier grote subsidies binnengehaald, waarmee we de komende jaren goed onderzoek kunnen doen.’

Bijnieren
De bijnieren zijn belangrijke klieren die verschillende hormonen zoals cortisol en adrenaline produceren. Bij een tekort aan cortisol reageert het lichaam bijvoorbeeld niet goed op stresssituaties. Daardoor kan een patiënt in shock of coma raken en zelfs overlijden. Bij een teveel ontstaat onder andere hoge bloeddruk, met risico op hart- en vaataandoeningen. Een deel van de ziekten aan de bijnieren zijn aangeboren, patiënten moeten vaak levenslang cortisol medicatie gebruiken. Maar aandoeningen kunnen ook later ontstaan door bijvoorbeeld tumoren.

Op 29 oktober organiseert het Radboud Adrenal Centre, tijdens de officiële opening, een groot landelijk congres. Tijdens dit congres zullen nationale en internationale autoriteiten een lezing geven.

Plaats een reactie