Nieuw behandeling tegen kanker in ontwikkeling

Het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek sluit zich mogelijk aan bij het consortium dat een nieuwe bestralingstechniek ontwikkelt. Dit is een spectaculaire innovatie in de behandeling van kanker. De techniek is ontwikkeld door het UMC Utrecht in samenwerking met Elekta. Andere partners zijn Philips en MD Anderson Cancer Center in Texas.

Kankerinstituut Antoni van LeeuwenhoekGerichtere bestraling
Bij de nieuwe techniek gaat het om supergericht kunnen bestralen van een tumor. Dat gebeurt door de beeldvorming van een MRI-scanner te combineren met een lineaire versneller die met röntgen de tumor aanstraalt. Naast het UMC Utrecht en MD Anderson Cancer Center zal het Antoni van Leeuwenhoek een belangrijke locatie zijn om de nieuwe technologie te testen en verder te ontwikkelen.

Hoogleraar Klinische Fysica en brein achter de techniek Jan Lagendijkkanker is enthousiast over de eventuele toetreding van het Antoni van Leeuwenhoek aan het consortium. “Om de techniek goed te kunnen testen moeten we grote groepen patiënten onderzoeken. Met de kennis en ervaring van de onderzoekers in het Antoni van Leeuwenhoek kunnen we een belangrijk deel van het onderzoek hier in Nederland uitvoeren.”

Perfect beeld
Met de ontwikkeling van het nieuwe systeem kunnen artsen een perfect beeld krijgen van de patiënt en het weefsel dat bestraald moet worden tijdens de bestraling zelf. Tijdens het bestralen kunnen zij aanpassingen doen, bijsturen en meer of minder straling geven. Dit maakt een veel nauwkeuriger behandeling mogelijk met minder schadelijke effecten voor de patiënt, aldus het kankerinstituut.

Toepassingen worden in eerste instantie gezocht in de behandeling van delen van het lichaam die veel bewegen en moeilijker te bestralen zijn, zoals bekken (prostaatkanker) en de buik (darmen, lever). Het is de bedoeling dat de nieuwe behandeling in een later stadium voor het gehele lichaam gebruikt gaat worden. Het consortium denkt dat de eerste klinische testen met patiënten volgend jaar kunnen beginnen. Over 5 jaar zou de behandeltechniek in de praktijk geïntroduceerd kunnen worden.

Plaats een reactie