Niet alleen schizofrenie beïnvloedt de hersenen

Bij schizofreniepatiënten ontstaan progressieve veranderingen in de hersenen zoals verlies van hersenvolume. Monica Rais onderzocht of deze hersenafwijkingen veroorzaakt worden door de ziekte zelf of (mede) een gevolg zijn van andere factoren zoals cannabis, antipsychotische medicatie en ziekteduur.

Zij voerde het onderzoek uit onder patiënten met een eerste episode van schizofrenie in het landelijke ZonMw GROUP onderzoek naar schizofrenie.

In haar proefschrift “Structural brain abnormalities in first episode schizofrenia. Is it just illness?” toont Monica aan dat tenminste enkele hersenveranderingen al aanwezig zijn bij het ontstaan van de ziekte en daarom gerelateerd lijken aan de ziekte zelf.

De hersenafwijkingen zijn bovendien groter bij patiënten met een lager IQ, een langere ziekteduur, en in patiënten die cannabis (blijven) gebruiken na het ontstaan van de ziekte.

Dit betekent, dat naast de invloed van de ziekte zelf andere, externe, factoren ook een belangrijke rol spelen in het progressieve verloop van schizofrenie.

Monica Rais hoopt op 27 oktober 2011 te promoveren aan de Universiteit van Utrecht.

Plaats een reactie