Nierdonoren worden geëerd door UMC St Radboud en Nierstichting

Op 22 januari 2011 zetten het UMC St Radboud en de Nierstichting donoren in het zonnetje, die een nier hebben afgestaan aan een naaste. Zo’n driehonderd donoren ontvangen dan een bijzondere zilveren speld, ontworpen door de Nierstichting als dank voor hun orgaandonatie. De uitreiking vindt plaats in het Triavium in Nijmegen tijdens een speciale bijeenkomst.

In Nederland wachten ruim duizend ernstig zieke mensen op een nier. De gemiddelde wachttijd voor een nieuwe nier is vier jaar. Er zijn twee mogelijkheden om een donornier te ontvangen. Mensen kunnen bij leven een nier doneren of staan een nier af na overlijden. Met name door deze lange wachtlijst is het aantal ‘levende’ donaties in de laatste jaren fors toegenomen.

In het UMC St Radboud vinden sinds 1968 niertransplantaties plaats met een nier van een levende donor. Zo’n negenhonderd mensen hebben sinds die tijd een nier afgestaan in Nijmegen. Lange tijd gebeurde dat alleen aan naaste familieleden.

Sinds eind jaren negentig kunnen ook niet-familieleden een nier afstaan, dankzij verbeterde medicijnen die de kans op afstoting verkleinen. De laatste jaren zijn ook de zogenaamde altruïstendonaties steeds meer in opkomst. Dit zijn mensen die hun nier doneren aan een voor hen volstrekt onbekende patiënt. Zij schenken een nier omdat zij iets willen betekenen voor hun medemens. Betaalde donaties zijn in Nederland verboden.

Het Team Levende Nierdonaties van het UMC St Radboud heeft geprobeerd zoveel mogelijk levende nierdonoren aan te schrijven. Inmiddels hebben 480 mensen aangegeven dat zij het speldje graag willen ontvangen, driehonderd van hen zijn aanwezig tijdens de speciale uitreiking op 22 januari a.s. Het risico bestaat dat in de loop van de tijd adressen niet meer kloppen. Mensen die in Nijmegen een nier hebben gedoneerd en geen brief hebben ontvangen, kunnen zich alsnog aanmelden.

Nierstichting
De Nierstichting ontwierp de fraaie zilveren speld voor alle mensen die bij leven een nier hebben gedoneerd. Hiermee brengt de Nierstichting haar waardering tot uitdrukking voor het bijzondere gebaar dat deze mensen hebben gemaakt. Naast een aantal uitreikingen via de landelijke transplantatiecentra kunnen donoren het speldje ook via internet aanvragen. Inmiddels hebben al zo’n 2400 donoren dit gedaan. Voortaan zullen alle levende donoren dit geschenk van de Nierstichting ontvangen via de transplantatiecentra.

Plaats een reactie