Niercentrum aan de Amstel officieel geopend

Donderdag 16 februari 2012 is Niercentrum aan de Amstel te Amstelveen officieel geopend.

Burgemeester van Zanen van Amstelveen en Prof.dr. P.M. ter Wee, bestuurslid van het niercentrum, spraken de aanwezige genodigden toe. Onder de genodigden waren o.a. patiënten, bestuursleden en medewerkers van VU medisch centrum, Carenalis Niercentra en Ziekenhuis Amstelland, samenwerkingspartners en dialysecentra uit de omgeving.

In zijn toespraak benadrukte burgemeester van Zanen hoe fijn het is dat mensen met een nieraandoening nu dicht bij huis en vooral in een aangename omgeving begeleid en behandeld kunnen worden. Een nieraandoening legt beslag op het dagelijks doen en laten van mensen. Veel patiënten moeten drie keer per week voor meerdere uren dialyseren; het maakt het een stuk aangenamer als dit in een kleinschalige en gastvrije omgeving kan met faciliteiten die voorzien in het gemak en comfort van de patiënten. Niercentrum aan de Amstel biedt deze voordelen van kleinschalige zorg aan op het terrein van Ziekenhuis Amstelland, waar nauw mee wordt samengewerkt. Met de toevoeging van een topklinisch ziekenhuis als het VUmc in de buurt, maakt het de kwaliteit van zorg compleet.

Prof. dr. P.M. ter Wee sprak over de totstandkoming van het niercentrum. Niercentrum aan de Amstel is ontstaan vanuit een samenwerking tussen VU medisch centrum en Carenalis Niercentra en wordt met kennis en inzet vanuit Ziekenhuis Amstellandondersteund. Gesprekken met de drie partijen vonden al in 2009 plaats, waarna mogelijkheden tot een samenwerking steeds meer vorm kregen en Niercentrum aan de Amstel medio september 2011 in gebruik werd genomen.

“Het centrum is een goed voorbeeld van ketenzorg, zoals het bedoeld is”, aldus Prof.dr. P.M. ter Wee. Door een nefrologisch spreekuur te draaien op de Polikliniek Interne Geneeskunde van Ziekenhuis Amstelland vindt betere afstemming plaats tussen professionals uit de eerste en tweede lijn, wordt er ingezet op vroege opsporing van nierschade en kan diagnostiek en behandeling in een vloeiende lijn worden doorgezet. Niercentrum aan de Amstel biedt in het eigen centrum een predialysespreekuur aan, waar mensen gezamenlijk met het team van het niercentrum geleidelijk toewerken naar een nierfunctievervangende therapie in de vorm van dialyse of transplantatie.

Na de toespraken en het aansnijden van de speciale gelegenheidstaart door een patiënt en de nefroloog van het niercentrum, W. Rüger, werden de aanwezige gasten uitgenodigd voor een hapje en drankje in het niercentrum. Medewerkers van Niercentrum aan de Amstel gaven rondleidingen, om de huiselijke omgeving en sfeer in het centrum met eigen ogen te kunnen zien en proeven.

Open Dag
Tijdens de landelijk Open dag van Zorg en Welzijn zaterdag 17 maart 2012 is Niercentrum aan de Amstel geopend van 11:00-16:00 voor alle belangstellenden uit de regio.

Meer informatie
– www.niercentrumamstel.nl

Plaats een reactie