Niek de Jong Prijs 2011: inschrijving geopend

Personen, organisaties of instellingen die in 2009 of 2010 de gezondheidszorg in Nederland op uitzonderlijk positieve wijze in het nieuws hebben gebracht, maken kans op de Niek de Jong Prijs 2011. Het totale prijzengeld bedraagt 20.000 euro. Kandidaten kunnen zich met hun project tot 1 september 2011 aanmelden via www.zn.nl, de website van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 9 november bij Zorgverzekeraars Nederland in Zeist.

Een jury beoordeelt de inzendingen en wijst vijf genomineerden aan. Tijdens de prijsuitreiking op 9 november 2011 presenteren de vijf projecten zich. Hans Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), reikt de prijzen uit. De winnaar ontvangt 10.000 euro, de overige vier genomineerde projecten ontvangen ieder 2500 euro.

Onafhankelijke jury
De jury die de inzendingen beoordeelt en de winnaar en genomineerden kiest is onafhankelijk. Juryvoorzitter is Ton van Houten, voorzitter Raad van Bestuur van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid te Leiden. Daarnaast bestaat de jury uit Wilna Wind, algemeen directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en Ruud Koolen, hoofdredacteur van gezondheidszorgmagazine Skipr. Secretaris van de jury is Wout Dekker, manager Communicatie van ZN.

Criteria
Om voor nominatie in aanmerking te komen geldt een aantal criteria. Zo moet de inzending tussen 1 januari 2009 en 31 december 2010 bekend zijn geworden via Nederlandstalige media als krant, radio, televisie en/of internet. Het Nederlandse project levert gefinancierde of niet-gefinancierde zorg (mantelzorg).

Een belangrijk criterium is volgens jurysecretaris Wout Dekker de bijdrage van het project aan imagoverbetering: “De gezondheidszorg komt de laatste tijd niet altijd positief in het nieuws. De projecten waarnaar wij op zoek zijn, dragen juist bij aan de positieve beeldvorming van de zorg. Het project lost bijvoorbeeld een kwaliteits- of capaciteitsprobleem op of biedt een oplossing voor een financierings- of organisatieprobleem.” Ook is het van belang dat het project aantoonbaar resultaat heeft opgeleverd. En tenslotte moet de inzending kopieerbaar zijn door anderen en dus navolging verdienen.

Vorige winnaar
Bij de laatste editie van de Niek de Jong Prijs in 2009 won Stichting Stomaatje de hoofdprijs van 10.000 euro. Dekker:” De jury koos voor een project dat vanuit het niets is ontstaan, vanuit een patiëntengroep zelf, bij een patiënt die in op internet op zoek was naar informatie over stoma’s en die niet kon vinden en toen dacht: dan ga ik het zelf doen en een stichting oprichten.”

Iedere twee jaar
Zorgverzekeraars Nederland reikt iedere twee jaar de Niek de Jong Prijs uit voor ‘goed nieuws in de gezondheidszorg’. Naamgever van de prijs is Niek de Jong die in 2000 afscheid nam als algemeen directeur van ZN. Ter gelegenheid van zijn afscheid werd de prijs in het leven geroepen. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

Aanmelding
Inzendingen voor de Niek de Jong Prijs moeten voor 1 september 2011 binnen zijn. Het aanmeldingsformulier is te vinden op www.zn.nl.

Plaats een reactie