Nicotine veroorzaakt blijvende schade in jonge hersenen

Jong beginnen met roken verstoort de normale hersenontwikkeling en leidt tot permanente veranderingen in de functie van het prefrontale brein. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Natalia Goriounova.

De meeste rokers beginnen op jonge leeftijd, tijdens de puberteit. Roken op deze leeftijd is schadelijk voor de hersenen omdat die dan nog volop in ontwikkeling zijn. Met name de prefrontale schors, het gebied van het brein dat betrokken is bij aandacht en cognitieve controle, is pas tegen het twintigste levensjaar volledig ontwikkeld.

In de prefrontale schors kan nicotine de activiteit van verschillende typen hersencellen veranderen en daarmee cognitieve vermogens beïnvloeden zoals het richten van aandacht. Goriounova onderzocht de moleculaire en cellulaire gevolgen van nicotine bij adolescenten op de functie van het prefrontale brein van ratten.

Goriounova toont aan dat nicotine bij adolescenten niet alleen leidt tot slechtere concentratie maar ook tot een langdurige vermindering van de functie van de metabotrope glutamaat receptor type 2 (mGlur2) in de prefrontale schors. Dit eiwit verlaagt de afgifte van neurotransmitters en voorkomt overstimulatie van zenuwcellen. Als de mGluR2-functie vermindert, leidt dit tot remmen van het netwerk en verandert het vermogen van zenuwcellen om hun verbindingen te versterken. Het verminderen van de mGluR2-functie veroorzaakt aandachtsvermindering bij volwassen ratten die tijdens de puberteit nicotine kregen. Het stimuleren van mGluR2 met medicijnen kan de werking van het netwerk, plasticiteit en aandacht weer herstellen.

Promotie
Promovendus: N.A. Goriounova
Proefschrift: Long-term consequences of nicotine exposure during adolescence: synaptic plasticity in rodent and human cortical neuronal networks
Promotor: prof.dr. H.D. Mansvelder, prof.dr. A.B. Smit
Datum: 09-05-2012

Plaats een reactie