Nicotine mogelijk geschikt als niermedicijn

Terwijl roken schadelijk is voor de nieren, lijkt nicotine juist een beschermend effect op deze organen te hebben. Matige alcoholconsumptie lijkt positieve effecten te hebben na niertransplantatie: het vermindert het risico op overlijden en het ontstaan van diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van Pramod Kumar Agarwal.

Er zijn tal van factoren bekend die het risico op nierfalen vergroten: diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht zijn bekende risicofactoren. Maar ook zoutinname, gebrek aan lichamelijke activiteit en slaap, en psychosociale stress spelen een rol. Agarwal bracht de gevaren van roken en alcohol na niertransplantatie nader in kaart. Hij stelt vast dat de nierfunctie van rokers sneller afneemt dan die van niet-rokers en ex-rokers.

Sigarettenrook bevat tal van schadelijke stoffen, waarvan nicotine het bekendst en meest verslavend is. Uit eerdere studies bleek echter dat nicotine een remmende werking heeft op ontstekingen. Uit het onderzoek van Agarwal blijkt dat een nicotinebehandeling – in een diermodel – nierfalen vermindert. Wellicht zijn middelen die worden gebruikt om te stoppen met roken dus ook geschikt ter bescherming van de nieren.

Verder blijkt na een niertransplantatie matige alcoholconsumptie een positief effect te hebben. Het risico op overlijden en diabetes neemt vooral af wanneer de patiënt niet rookt.

Pramod Kumar Agarwal (India, 1983) studeerde geneeskunde in Roemenië. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksinstituut GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting.

Promotie
Promovendus: dhr. P.K. Agarwal
Proefschrift: Smoking, nicotine and the kidney
Promotor(s): prof.dr. R.O.B. Gans, prof.dr. G.J. Navis
Faculteit: Medische Wetenschappen
Datum: 09 juli 2012

Plaats een reactie