NFK blij met nieuwe kwaliteitsnormen chirurgen voor complexe behandelingen

De Nederlandse Federaties van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is verheugd over de nieuwe kwaliteitsnormen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) voor complexe behandelingen bij minder voorkomende vormen van kanker.

De organisatie ziet de nieuwe eisen als een belangrijke stap in de verbetering van de kwaliteit van zorg. De normen gelden onder meer voor operaties bij slokdarmkanker en alvleesklierkanker.

Gespecialiseerde ziekenhuizen
Het aantal ziekenhuizen dat complexe, risicovolle ingrepen mag uitvoeren zal dalen als gevolg van de nieuwe kwaliteitsnormen. Voor de patiënt betekent dit dat hij mogelijk verder moet reizen naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Tegelijkertijd kan hij erop vertrouwen dat de zorg voor kanker in dat centrum op orde is. ‘Hoe meer ervaring een operatieteam heeft, hoe beter de kwaliteit van de behandeling en hoe lager de kans op complicaties.’, aldus Anemone Bögels, directeur van de NFK. ‘Kwaliteit van zorg staat voorop bij kankerpatiënten. Zij vinden het niet erg als zij daarvoor meer kilometers moeten afleggen. “ Onderzoek van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Organisatie (NPCF) heeft uitgewezen dat driekwart van de patiënten bereid is te reizen voor goede kankerzorg.‘ Langer reizen kan voor een patiënt wel een belasting zijn. Daarom vindt de NFK dat de minder complexe zorg dichtbij huis moet blijven. ‘Dichtbij als het kan, ver weg als het moet.‘

Achtergrond
NVvH heeft in haar kwaliteitsnormen gesteld dat het medische team moet bestaan uit ervaren hulpverleners die elkaar aanvullen en goed samenwerken, zowel onderling als met specialisten van andere betrokken disciplines. Daarnaast moet het ziekenhuis beschikken over geavanceerde apparatuur voor medisch onderzoek. Bij een eerste inventarisatie van de NVvH blijkt dat bij bijvoorbeeld de behandeling van alvleesklierkanker 12 van de 27 ziekenhuizen niet aan de normen voldoen. Ziekenhuis die niet aan de normen voldoen, krijgen een jaar de tijd om zich aan te passen.

Plaats een reactie