Neuscorrectie voor een droombaan?

Uiterlijk is volgens Nederlandse werknemers van groot belang bij het solliciteren naar een nieuwe baan: 90 procent stelt dat uiterlijk zeker meespeelt bij het krijgen van een baan.

A Nose For The RoadFotocredits: Tony Alter (cc)

Eén op de vijf ondervraagden zegt zelfs een kleine ingreep te overwegen in ruil voor een goede baan. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder ruim 1.000 respondenten naar uiterlijk en solliciteren.

Knappe mensen krijgen makkelijker een baan
Op de vraag hoe belangrijk uiterlijk is bij sollicitaties antwoordt 25 procent dat knappe mensen makkelijker een baan krijgen. 65 procent geeft aan dat het niet het belangrijkste criterium is, maar dat het zeker helpt als je knap bent. Slechts 10 procent geeft aan dat andere kwaliteiten tellen en uiterlijk geen rol speelt bij sollicitaties.

Joop Uitendaal van NationaleVacaturebank: “Binnen enkele seconden heeft een werkgever al een eerste indruk van een sollicitant. Het uiterlijk, en dan met name of je er verzorgd uitziet, speelt dus een rol bij de sollicitatieprocedure. Werkgevers kijken daarbij met name naar het totaalplaatje van uitstraling, houding en competenties van een potentiële nieuwe medewerker.”

Neuscorrectie voor een droombaan
Steeds meer jongeren in China ondergaan plastische chirurgie om hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. In het kader van dit nieuws heeft NationaleVacaturebank onderzoek gedaan naar deze trend in Nederland.

Hier is het nog lang niet zo ver, maar toch geeft 17 procent van de ondervraagden aan een kleine ingreep voor een goede baan niet uit te sluiten. 73 procent vindt het een afschuwelijk idee om plastische chirurgie te laten doen om een baan te krijgen. Een op de tien geeft aan dit zelf niet snel te doen, maar zegt wel begrip te hebben voor anderen die een ingreep laten doen voor een baan.

Uitendaal: “Met de Nederlandse nuchterheid komen hier waarschijnlijk niet snel taferelen voor als in China, waar veel afgestudeerden aan hun uiterlijk sleutelen om de kans op een baan te vergroten. Toch is het opvallend dat een klein deel van de Nederlanders hun uiterlijk zou veranderen om een goede baan te krijgen. Laten we hopen dat de Nederlandse werkgever verder kijkt dan een mooie look.”

Over het onderzoek
Het onderzoek van NationaleVacaturebank werd gehouden onder werknemers en werkgevers uit alle regio’s in Nederland.

Plaats een reactie