Neus- en oorchirurgie in Assen van hoogste niveau

De maatschap Keel-Neus-Oorheelkunde van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) draait mee op de hoogste niveau als het gaat om oorchirurgie en operaties van de neusbijholten. Dat bleek tijdens een workshop die de KNO-maatschap vrijdag 10 september organiseerde voor vakgenoten uit heel Nederland.

Een dag lang werden lezingen gegeven over de laatste ontwikkelingen rond onder meer geavanceerde boor-, zenuwmonitoring- en navigatieapparatuur. Naast Universitair Medische Centra is het WZA een van de weinige, zo niet het enige algemene ziekenhuis dat deze apparatuur in huis heeft.

Van een acute ontsteking van alle neusbijholten, chronische middenoorontsteking, neuspoliepen tot schedelbasischirurgie. De maatschap KNO van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen beschikt voor elke aandoening over de meest geavanceerde apparatuur. Zo heeft het WZA als eerste en tot nog toe enige ziekenhuis in Nederland de beschikking over ultramoderne navigatieapparatuur, eigenlijk ‘de beste TomTom voor in de neus’.

Om KNO-collega’s van andere perifere ziekenhuizen kennis te laten nemen van de ervaringen in het WZA en de laatste ontwikkelingen in de neus- en oorchirurgie besloten dr. Ranny van Weissenbruch en dr. Adriaan Holm van het WZA om een workshop te organiseren.

Hoogstaand
“Als algemeen ziekenhuis zijn we er trots op dat we deze state-of-the-art technieken in huis hebben”, vertelt KNO-arts Van Weissenbruch. “Apparatuur van dit niveau tref je meestal alleen in Universitair Medische Centra aan of topreferente centra. Dat wij in het WZA onder meer hoogstaande navigatiechirurgie uitvoeren bleek voor veel collega-KNO-artsen reden om naar Assen af te reizen.

De voordelen van deze techniek zijn duidelijk: de arts kan preciezer, sneller en veiliger werken waardoor de patiënt beter is geholpen en sneller geneest. Ik kan me voorstellen dat andere algemene ziekenhuizen dat hun patiënten ook willen bieden. Verder hebben we presentaties gegeven over de laatste stand van zaken in de neus- en oorchirurgie.”

Ruim twintig aanmeldingen kreeg de maatschap KNO voor de workshop. Omdat er maar acht personen konden deelnemen zijn inmiddels enkele nieuwe data gepland voor de overige geïnteresseerden.

Plaats een reactie